Όλοι θέλουν να ξέρουν πως επιτυγχάνεται σωστά η προστασία από τη σκουριά. Τα μέταλλα με τον καιρό και όταν συντελούν κάποιοι παράγοντες, που θα αναφερθούν παρακάτω, χάνουν την αρχική τους όψη, διαβρώνονται και σχηματίζεται η σκουριά. Πριν δούμε πως μπορούν να προστατευθούν τα μέταλλα από τη σκουριά, ας δούμε πως προκαλείται.

 

Τι είναι η διάβρωση;

Η διάβρωση συμβαίνει όταν ένα υλικό αλλοιώνεται λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Η διάβρωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν υπάρχουν τα 3 ακόλουθα.
• Παρουσία υγρασίας
• Μεταλλική επιφάνεια
• Οξειδωτικός παράγοντας (ονομάζεται επίσης δέκτης ηλεκτρονίων)
Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, το μέταλλο αρχίζει να διαβρώνεται και σχηματίζεται η ανεπιθύμητη σε όλους σκουριά.

Επιδράσεις στο μέταλλο

Κοινής μορφής διάβρωση είναι η σκουριά. Όταν ο σίδηρος σκουριάζει, αρχίζει να εμαφανίζεται αυτή η κόκκινη ουσία ως αποτέλεσμα της διαβρωτικής διαδικασίας.

Η διάβρωση επηρεάζει τα μέταλλα με διάφορους τρόπους. Όταν οι μεταλλικές κατασκευές διαβρωθούν, η δύναμη τους εξασθενεί και γίνονται πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση. Μόλις ξεκινήσει η διάβρωση, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση και την αποτροπή της αμέσως μόλις ξεκινήσει. Πως μπορεί να γίνει, λοιπόν, σωστά η προστασία από τη σκουριά;

Μέθοδοι πρόληψης της διάβρωσης

Τα ακόλουθα είναι κοινές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της διάβρωσης.

Επιλογή μετάλλου που χρησιμοποιείται

Ένα απλό μέτρο πρόληψης της διάβρωσης είναι η χρήση ενός μετάλλου ανθεκτικού στη διάβρωση. Το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι τυπικά παραδείγματα τέτοιων μετάλλων.

Προστατευτική επίστρωση

Μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος πρόληψης της διάβρωσης είναι η εφαρμογή ενός στρώματος βαφής. Η βαφή λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του μετάλλου και των στοιχείων που εμποδίζουν τη ροή ηλεκτροχημικών φορτίων που προκαλούν διάβρωση.
Οι επικαλύψεις σκόνης είναι επίσης οικονομικά αποδοτικές λύσεις πρόληψης της διάβρωσης. Χρησιμοποιείται ξηρή σκόνη για την επικάλυψη της επιφάνειας του μετάλλου. Στη συνέχεια το μέταλλο θερμαίνεται και προκαλεί τη σύντηξη της σκόνης με το μέταλλο σε μια ομοιόμορφη και ομοιόμορφη επίστρωση. Διαφορετικές συνθέσεις πούδρας που χρησιμοποιούνται είναι πολυεστέρας, νάιλον, ουρεθάνη, εποξυ και ακρυλικό.

Έλεγχος των περιβαλλοντικών συνθηκών

Απλό μέτρο για την προστασία από τη σκουριά είναι η μείωση της έκθεσης στη βροχή ή στην ατμοσφαιρική υγρασία.

Αφαίρεση της σκουριάς

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για αφαίρεση σκουριάς είναι βιομηχανικά υγρά και σπρέι που έχουν κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό. Επίσης, τα σπρέι εισχωρούν σε όλες τις χαραμάδες του μετάλλου προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Το πιο γνωστό σπρέι παγκοσμίως, πρωτοπόρο στην αφαίρεση σκουριάς και διατήρησης μετάλλων είναι το WD-40. Τα συστατικά του WD-40 διαλύουν γρήγορα τη σκουριά χωρίς να επηρεάζουν τα υπόλοιπα στοιχεία του κάθε εξαρτήματος και προσφέρουν προστασία από την επανεμφάνισή της. Για τη σωστή αφαίρεση σκουριάς υπάρχουν κάποια βήματα, τα οποία σας αναλύουμε παρακάτω.

  • Ψεκάστε με αρκετό WD-40 Multi-Use Product  το σκουριασμένο μέταλλο.
  • Περιμένετε αρκετά λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της διάβρωσης, ώστε να δράσουν τα συστατικά του WD-40 Multi-Use Product.
  • Καθαρίστε με ένα πανάκι το μέταλλο ώστε να αφαιρέσετε την σκουριά.
  • Αν υπάρχουν υπολείμματα σκουριάς πρέπει να επαναλάβετε καθώς έστω και λίγη σκουριά θα επιταχύνει την επανεμφάνισή της.
  • Βάψτε αν χρειάζεται το μέταλλο ή ψεκάστε το πάλι με WD-40 Multi-Use Product  ώστε να το προστατέψετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Αν το σκουριασμένο αντικείμενο είναι μεγάλο σε μέγεθος τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το υγρό μέσα σε έναν κουβά αντί για το σπρέι.

Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τες εδώ!

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Εάν θέλετε να μάθετε 5 Tips για αντισκωριακή προστασία αυτοκινήτου πατήστε εδώ!