Η συντήρηση σκάφους είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προκειμένου να είστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις. Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι το σκάφος είναι σε άριστη κατάσταση για να κυλήσει ομαλά η σεζόν. Ακολουθούν μερικές εύκολες, αλλά απαραίτητες συμβουλές για συντήρηση σκάφους που θα διασφαλίσουν ότι ο χρόνος σας στη θάλασσα θα είναι διασκεδαστικός και πάνω από όλα ασφαλής!

Πλύνετε μετά από κάθε χρήση

Μετά από κάθε ταξίδι στη θάλασσα, πλύνετε το σκάφος σας με κανονικό (γλυκό) νερό καθώς επίσης και τον εξωλέμβιο κινητήρα (αν διαθέτει). Φροντίστε να αφαιρέσετε εντελώς τα υπολείμματα αλατιού καθώς μπορεί να θαμπώσει ή να «φαγωθεί» το φινίρισμα του σκάφους. Με ένα μαλακό σφουγγάρι και ειδικό σαπούνι πλύνετε και ξεπλύνετε το κατάστρωμα και το εξωτερικό μέρος του σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων βινυλίου και του παρμπρίζ. Αφήστε τα σημεία να στεγνώσουν εντελώς. Για τα τζάμια, χρησιμοποιήστε ξύδι και νερό και ψεκάστε για να αφαιρεθεί εντελώς το αλάτι.

Περάστε με κερί το σκάφος σας

Η σωστή συντήρηση σκάφους απαιτεί το κέρωμά του. Είναι ένα σημαντικό στάδιο για να αποκαταστήσετε τη λάμψη του ενώ θα διευκολύνει σε μελλοντικούς καθαρισμούς και θα προστατέψει το σκάφος σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.  Τοποθετήστε το κερί σε ένα σφουγγάρι και απλώστε το στην επιφάνεια κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Το κερί συνήθως στεγνώνει σε διάστημα 10 – 30 λεπτών. Μην το σκουπίσετε μέχρι να στεγνώσει. Μόλις στεγνώσει, όμως, αφαιρέστε το αμέσως για να μη δυσκολευτείτε αργότερα.

Αλλάξτε τα λάδια

Η πιο σημαντική συμβουλή για τη συντήρηση σκάφους είναι να ελέγχετε και να αλλάζετε με συνέπεια το λάδι και το φίλτρο λαδιού. Όπως και στα αυτοκίνητα, έτσι και στα σκάφη αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο. Το πόσες φορές χρειάζεται να κάνετε αλλαγή λαδιών, εξαρτάται από τον τύπο του σκάφους αλλά ένας καλός κανόνας που πολλοί προτείνουν, είναι να αλλάζετε το λάδι κάθε 100 ώρες λειτουργίας ή μία φορά το χρόνο.Η αλλαγή λαδιού στο σκάφος μπορεί να γίνει είτε από κάποιον επαγγελματία είτε από εσάς. Δείτε πως μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας:

  • Ξεκινήστε τον κινητήρα για να ζεσταθεί
  • Απενεργοποιήστε τον και αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης
  • Στραγγίστε το παλιό λάδι
  • Αλλάξτε το φίλτρο
  • Αντικαταστήστε την τάπα αποστράγγισης και γεμίστε τον κινητήρα με νέο λάδι

Σημαντική συμβουλή: Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένο λάδι για σκάφη και όχι λάδι αυτοκινήτου καθώς είναι διαφορετική η σύστασή τους!

Ελέγξτε την προπέλα

Πρέπει να ελέγχετε την προπέλα ως μέρος της ρουτίνας σας πριν ξεκινήσετε τη βόλτα με το σκάφος σας. Αφαιρέστε την αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πιαστεί στον άξονα της διάφορα αντικείμενα. Εάν υπάρχει κάτι τυλιγμένο γύρω από τον άξονα, ζητήστε από κάποιον επαγγελματία να επιθεωρήσει το κιβώτιο ταχυτήτων καθώς ενδέχεται να προκληθούν διαρροές στο κιβώτιο. Έχοντας την προπέλα απενεργοποιημένη, επιθεωρήστε την για χαράγματα, βαθουλώματα και άλλα σημάδια ζημιάς, καθώς ακόμη και το μικρότερο βαθούλωμα μπορεί να μειώσει την απόδοση του σκάφους και να προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης των καυσίμων.

Χρησιμοποιήστε WD-40 Multi-Use Product

To προϊόν με τις περισσότερες από 2000 χρήσεις, το WD-40 Multi-Use Product, είναι ιδανικό για πολλές εργασίες που αφορούν τη συντήρηση σκάφους. Ορισμένες από αυτές είναι να χαλαρώσει τα παξιμάδια των ρυμουλκών στα σκάφη, να σταματήσει το τρίξιμο στα παράθυρα, να λιπάνει το μηχανισμό ολίσθησης στις διαδρομές των παραθύρων και να σταματήσει τη σκουριά. Το προϊόν WD-40 Multi-Use Product είναι απαραίτητο προϊόν όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για το ντουλαπάκι κάθε σκάφους!

Δείτε τις 2000+ χρήσεις του WD-40 εδώ.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram