Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με σκουριασμένες βίδες και παξιμάδια που με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει ένα με το μέταλλο και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αφαίρεση τους.

Σίγουρα όμως υπάρχουν λύσεις για να μας βοηθήσουν σε μία τέτοια κατάσταση. Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να χαλαρώσετε τις σκουριασμένες βίδες ώστε να τις αφαιρέσετε με ευκολία.

1. Ανάλυση της βίδας

Κάθε φορά που προσπαθούμε να ξεβιδώσουμε μία σκουριασμένη βίδα το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι εάν η βίδα λόγω της διάβρωσης είναι έτοιμη να σπάσει.

Όλα τα μεταλλικά μέρη όπως βίδες, μπουλόνια, παξιμάδια, κλπ έχουν ένα όριο ελαστικότητας που όταν το ξεπεράσουν είναι πολύ πιθανόν να σπάσουν. Αν η διάβρωση έχει καταστρέψει το μέταλλο, πρέπει να αναρωτηθείτε εάν αξίζει να σώσετε τις βίδες που έχουν αρκετή ζημιά από την σκουριά ή απλά να τις σπάσετε και να τις αντικαταστήσετε με καινούργιες. Επίσης πρέπει να εξακριβώσετε εάν οι βίδες και τα μπουλόνια σας περιέχουν κάποιο χημικό συστατικό(κόλλα) για μεγαλύτερη σύσφιξη ή  κάποιο σπείρωμα το οποίο εάν θερμανθεί μπορεί να χαλαρώσει και η αφαίρεση να γίνει ευκολότερη.

Πως να ξεβιδώσετε σκουριασμένες βίδες και μπουλόνια.

2. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη σκουριά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα

Εάν η σωματική σας δύναμη δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να χαλαρώσετε και να αφαιρέσετε βίδες, μπουλόνια, κλπ.

Πως να ξεβιδώσετε σκουριασμένες βίδες και μπουλόνια.

 

Εάν καταλάβετε ότι τα μεταλλικά μέρη είναι λειτουργικά και δεν έχουν διαβρωθεί τελείως, πρέπει να αφαιρέσετε όση περισσότερη σκουριά μπορείτε. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση συρμάτινης βούρτσας ώστε να αφαιρέσετε αρχικά την σκόνη και την βρωμιά. Στην πορεία χρησιμοποιείστε ένα προϊόν για να χαλαρώσετε τις ενώσεις. Το WD40 θεωρείται ένα από τα καλύτερα προϊόντα παγκοσμίως για να αφαιρείτε σκουριασμένα μέρη, βίδες και μπουλόνια.

WD-40® Smart Straw

Πως να ξεβιδώσετε σκουριασμένες βίδες και μπουλόνια.

WD40 το Νο.1 Αντισκωριακό και Λιπαντικό

Εάν η περιοχή που θέλετε να αφαιρέσετε την σκουριά δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WD40 Smart Straw. Το σύστημα διπλού ψεκασμού αποτελείται από ένα ευέλικτο και ελαστικό καλαμάκι 20cm το οποίο λυγίζει πανεύκολα χωρίς να χαλάει το σχήμα του, ώστε να φτάνει στα πιο δύσκολα σημεία. Τα συστατικά του WD40 προστατεύουν τα μέταλλα από την διάβρωση και την σκουριά. Διεισδύει στα μεταλλικά μέρη, αφαιρεί την υγρασία και τα λιπαίνει ώστε να γίνεται πιο εύκολη η αφαίρεσή τους. Όχι μόνο χαλαρώνει τις μεταλλικές ενώσεις αλλά παρέχει και ήπια λίπανση ώστε να αποτρέψει την επανεμφάνιση σκουριάς για σχεδόν ένα έτος.

Όταν ψεκάσετε τα σκουριασμένα μέρη αφήστε να περάσει λίγο χρονικό διάστημα ώστε τα συστατικά του WD40 να διεισδύσουν και να χαλαρώσουν τις ενώσεις και στην συνέχεια προσπαθήστε να τα ξεβιδώσετε. Είναι μία διαδικασία που θέλει υπομονή. Επαναλάβετε τα στάδια αν πρόκειται για μεγαλύτερες βίδες και μπουλόνια. Επίσης χρησιμοποιήστε καστάνια με μεγαλύτερη λαβή αλλά προσέξτε μην ασκήσετε μεγάλη δύναμη που μπορεί να σπάσει την βίδα ή το μπουλόνι. Επιπλέον για τέτοιες εργασίες χρήσιμα για την ασφάλειά σας θα ήταν και ειδικά γάντια ή προστατευτικά γυαλιά.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την αφαίρεση μεταλλικών μερών είναι τα σωστά λιπαντικά. Χωρίς την χρήση τους, είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσετε σκουριασμένες βίδες, μπουλόνια, κολλημένα παξιμάδια και να μπορείτε να τα ξανα-χρησιμοποιήσετε γιατί συνήθως παραμορφώνονται και σπάνε.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.