Σταματήστε τα τριξίματα από τις πόρτες σας

Τα τριξίματα στις πόρτες είναι ένα φαινόμενο που αργά ή γρήγορα όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα σε παλιότερες κατοικίες τα προβλήματα με τριξίματα στις πόρτες ή σε έπιπλα είναι πιο συχνά κάθε φορά που τις ανοιγοκλείνουμε. Η επιδιόρθωση σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεση γιατί το πρόβλημα θα μεγαλώσει δημιουργώντας συνήθως και άλλα προβλήματα στους μεντεσέδες. Με την χρήση ενός λιπαντικού σπρέι όπως το WD40 θα λύσετε το πρόβλημα με τα τριξίματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο θόρυβος δεν θα είναι πια πρόβλημα. Στην αρχή ο ενοχλητικός ήχος μπορεί να μην σας ενοχλεί. Σύντομα όμως το τρίξιμο θα μεγαλώσει και θα γίνει αρκετά ενοχλητικό.

Τα τριξίματα συνήθως προέρχονται από τους μεντεσέδες. Αν ανοίξετε σιγά σιγά την πόρτα θα εντοπίσετε από ποιο σημείο προέρχεται ο θόρυβος. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα λίπανσης που υπήρχε(συνήθως γράσο) έχει αφαιρεθεί με τα χρόνια και πλέον το μέταλλο τρίβεται με μέταλλο προκαλώντας τριξίματα που μπορεί να ακούγονται σε ολόκληρο το διαμέρισμα.

Τι βοηθάει μία πόρτα που τρίζει

Όταν μία πόρτα αρχίζει να τρίζει είναι προφανές ότι πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Καθώς δεν υπάρχει στρώμα λίπανσης μεταξύ των μετάλλων πρέπει να εφαρμόσετε εκ νέου λιπαντικό υλικό. Ως επείγουσα λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάδι που έχετε στην κουζίνας σας όπως ελαιόλαδο ή φοινικέλαιο. Το απλώνεται στον μεντεσέ σιγά σιγά με κουταλάκι ή μπατονέτα. Εναλλακτικά η καλύτερη λύση είναι με το Νο.1 λιπαντικό σπρέι WD40. Ψεκάζοντας τον μεντεσέ τα δραστικά συστατικά του WD40 διεισδύουν και λιπαίνουν όλα τα λειτουργικά μέρη και αυλάκια του μεντεσέ  σταματώντας κάθε σφύριγμα και τρίξιμο της πόρτας. Εκτός του WD40 υπάρχουν και άλλα ειδικά λιπαντικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για λίπανση μεντεσέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βήματα για λίπανση μεντεσέδων

Αρχικά καθαρίστε τυχόν σκόνη και υπολείμματα από παλιά στρώματα λιπαντικών στους μεντεσέδες.

Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει σκουριά στους μεντεσέδες τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

-Σε αυτή την περίπτωση ξεβιδώστε και αφαιρέστε τους μεντεσέδες από την πόρτα. Ψεκάστε τους με WD40 και περιμένετε 10 λεπτά για να δράσει. Ύστερα σκουπίστε καλά με ένα πανάκι ώστε να φύγει όλη η σκουριά καθότι αν μείνει έστω και λίγο τότε το πρόβλημα θα παρουσιαστεί γρήγορα.

Αφού επανατοποθετήσετε τους μεντεσέδες ψεκάστε τους πάλι με WD40 για την αποτροπή επανεμφάνισης σκουριάς. Επαναλάβετε κάθε 6 μήνες για περαιτέρω προστασία. Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Βίντεο