Η γκαραζόπορτα συνήθως αποτελεί και την μεγαλύτερη σε μέγεθος πόρτα σε κάθε σπίτι. Είναι η πρώτη πόρτα που ανοίγει όταν κάποιος εισέρχεται στο σπίτι του με το αυτοκίνητο και η τελευταία πόρτα όταν φεύγει. Συνήθως οι γκαραζόπορτες χρησιμοποιούνται πάνω από χίλιες φορές κάθε χρόνο και πολύ περισσότερες στις πολυκατοικίες. Μία καλά συντηρημένη γκαραζόπορτα παρέχει ασφάλεια και ευκολία ενώ μία κακοσυντηρημένη εκτός από δυσκολία στην χρήση μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους ασφαλείας.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται την γκαραζόπορτα σας σε καλή κατάσταση για να αντέξει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να έχει ομαλή λειτουργία χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά χρήσιμα βήματα και κόλπα συντήρησης μίας γκαραζόπορτας ώστε να παραμείνει λειτουργική, αθόρυβη χωρίς να σας δημιουργεί προβλήματα και σας βάλει σε μπελάδες.

 

Συντήρηση γκαραζόπορτας

Βήμα #1 Καθαρισμός γκαραζόπορτας

Το πρώτο βήμα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση μία γκαραζόπορτα είναι να την καθαρίζεται. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο. Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανάκι ή ένα σφουγγάρι πλύνεται την πόρτα μαζί με ένα ειδικό καθαριστικό. Τρίψετε την απαλά βγάζοντας όλη την σκόνη και τους λεκέδες που έχουν μαζευτεί και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο λάστιχο. Εάν έχετε ξύλινη γκαραζόπορτα μπορείτε να την καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό και στεγνό πανάκι. Οι ξύλινες γκαραζόπορτες μπορεί να χρειαστούν λουστράρισμα ή βάψιμο ανάλογα με την κατάστασή τους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις γκαραζόπορτες κάθε χρόνο προσεχτικά για σημεία που ενδεχομένως χρειάζονται γυάλισμα ή βάψιμο. Αυτό εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής και την ποιότητα του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένη η πόρτα. Να καθαρίζεται πάντα και τις δύο πλευρές της γκαραζόπορτας για να την διατηρείτε λειτουργική και όμορφη οπτικά.

Βήμα #2 Ελέγξτε την γκαραζόπορτα για θέματα ασφαλείας

Το επόμενο βήμα της συντήρησης μίας γκαραζόπορτας είναι ο έλεγχος για θέματα ασφαλείας. Ελέγξτε με ευλάβεια τους μεντεσέδες, τα στηρίγματα, τα καλώδια ή τις αλυσίδες, τις διαδρομές και τα γρανάζια για την σωστή λειτουργίας τους. Είναι σημαντικό βήμα και πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Επίσης ελέγξτε εάν οι βίδες  είναι σφιγμένες αρκετά. Ελέγξτε εάν υπάρχουν εξαρτήματα τα οποία έχουν διαβρωθεί ή χαλάσει και αλλάξτε τα αμέσως καθώς είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα. Επιπλέον ελέγξτε κατά το πόσο η πόρτα έχει ισορροπία και είναι σταθερή.

Βήμα #3 Λίπανση γκαραζόπορτας

Η λίπανση της γκαραζόπορτας είναι από τα πιο σημαντικά βήματα της συντήρησης. Το πιο σημαντικό μέρος είναι να βρείτε το κατάλληλο λιπαντικό και να την λιπαίνεται σωστά ώστε να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η λίπανση είναι το κλειδί για την υγεία της γκαραζόπορτας σας. Κάνει τις γκαραζόπορτες να δουλεύουν σωστά, να μην κάνουν θόρυβο και να αντέχουν στην διάβρωση από φυσικές φθορές. Όλες οι βίδες τα γρανάζια και οι μεντεσέδες από τις γκαραζόπορτες θέλουν λίπανση κάθε τρεις μήνες. Το WD40 αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την λίπανση στις γκαραζόπορτες.

Επισκευή γκαραζόπορτας με απλά βήματα

WD-40

Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες το WD40 είναι η κορυφαία επιλογή για λίπανση γκαραζόπορτας για πάνω από  60 χρόνια. Μπορεί πανεύκολα να ψεκαστεί στους μεντεσέδες, τα γρανάζια και άλλα μηχανικά μέρη. Παρέχει την κατάλληλη λίπανση για να δουλεύει σωστά η πόρτα σας. Το λιπαντικό για γκαραζόπορτες WD40 είναι το ιδανικό κυρίως για μεταλλικές γκαραζόπορτες. Το WD40 δεν λειτουργεί μόνο ως λιπαντικό αλλά και σαν ένα στρώμα προστασίας για να μην αφήνει την σκουριά να επηρεάζει τα μεταλλικά εξαρτήματα της πόρτας. Αυτό το καθιστά αυτομάτως και προστατευτικό κατά της υγρασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WD40 μόνοι σας ή με την βοήθεια ενός ειδικού.

  • Αρχικά ξεκινήστε με τις διαδρομές της γκαραζόπορτας. Σκουπίστε τις καλά με ένα πανάκι και ύστερα ψεκάστε τις με WD40.
  • Το επόμενο βήμα είναι να ψεκάσετε τα ελατήρια αν υπάρχουν, απλά ελέγξτε να είναι πριν καθαρά.
  • Στη συνέχεια ψεκάστε τους μεντεσέδες εάν υπάρχουν. Αν η πόρτα σας έχει πλαστικούς μεντεσέδες τότε μην τους ψεκάσετε καθώς δεν χρειάζονται λίπανση.
  • Μετέπειτα συνεχίστε με τα γρανάζια του μηχανισμού αλλά μην το παρακάνετε ώστε να γεμίζει ο μηχανισμός από το λιπαντικό.
  • Επίσης αν υπάρχουν κλειδαριές μπορείτε να τις ψεκάσετε ώστε να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν πιο εύκολα.

Είναι σημαντικό να ασχολείστε με την συντήρηση και την επισκευή στις γκαραζόπορτες σας τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο όχι μόνο για να δουλεύουν σωστά αλλά και για να προστατέψετε εσάς και την οικογένειά σας από τυχόν κινδύνους. Τα παραπάνω βήματα θα βοηθήσουν την γκαραζόπορτα σας να λειτουργεί σωστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.