Πως δημιουργείται η σκουριά

Η σκουριά ή αλλιώς διάβρωση του σιδήρου είναι ένα χημικό φαινόμενο κατά το οποίο οποιοδήποτε κράμα μετάλλου(πχ το ατσάλι – χάλυβας) που περιέχει σίδηρο οξειδώνεται από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ή το νερό. Κατά την διάρκεια της ηλεκτροχημικής αντίδρασης το μέταλλο χάνει τα ηλεκτρόνια του από το οξυγόνο καθιστώντας το πιο ευάλωτο. Συνήθως η διάβρωση ξεκινάει από την επιφάνεια του μετάλλου εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που γίνεται στο εσωτερικό, όπως σε σωληνώσεις αυτοκινήτων και μηχανών, λόγω καυσαερίων. Η σκουριά μπορεί να επεκταθεί πολύ γρηγορότερα όταν το μέταλλο έρχεται σε επαφή με οξέα όπως επίσης και με το θαλασσινό νερό που περιέχει χλωριούχο νάτριο. Όταν ένα μέταλλο έχει διαβρωθεί πρέπει άμεσα να γίνεται η αφαίρεση σκουριάς (έστω και εάν είναι ελάχιστη) γιατί θα συνεχίζει να διαβρώνεται με γρηγορότερο ρυθμό.

Αφαίρεση σκουριάς και συντήρηση των μετάλλων

Η σκουριά μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην χρήση και στην λειτουργικότητα αυτοκινήτων, μηχανών, μηχανημάτων και εργαλείων. Πολλές φορές θα σας αναγκάσει να αντικαταστήσετε τα σκουριασμένα αντικείμενα και να σπαταλήσετε αρκετά χρήματα. Αν το μέταλλο δεν έχει σκουριάσει τελείως, ώστε να καταστεί μη-λειτουργικό, τότε η αφαίρεση της σκουριάς και η σωστή συντήρηση του μετάλλου είναι η πιο οικονομική και αποτελεσματική επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και υλικά για την αντιμετώπιση της σκουριάς. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για αφαίρεση σκουριάς είναι βιομηχανικά υγρά και σπρέι που έχουν κατασκευαστεί για αυτόν το σκοπό. Επίσης τα σπρέι εισχωρούν σε όλες τις χαραμάδες του μετάλλου προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Το πιο γνωστό σπρέι παγκοσμίως, πρωτοπόρο στην αφαίρεση σκουριάς και διατήρησης μετάλλων είναι το WD40. Τα συστατικά του WD40 διαλύουν γρήγορα την σκουριά χωρίς να επηρεάζουν τα υπόλοιπα στοιχεία του κάθε εξαρτήματος και προσφέρουν προστασία από την επανεμφάνισή της. Για την σωστή αφαίρεση σκουριάς υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία σας αναλύουμε παρακάτω.

  • Ψεκάστε με αρκετό WD40 το σκουριασμένο μέταλλο.
  • Περιμένετε αρκετά λεπτά, ανάλογα το μέγεθος της διάβρωσης, ώστε να δράσουν τα συστατικά του WD40.
  • Καθαρίστε με ένα πανάκι το μέταλλο ώστε να αφαιρέσετε την σκουριά.
  • Αν υπάρχουν υπολείμματα σκουριάς πρέπει να επαναλάβετε καθώς έστω και λίγη σκουριά θα επιταχύνει την επανεμφάνισή της.
  • Βάψτε αν χρειάζεται το μέταλλο ή ψεκάστε το πάλι με WD40 ώστε να το προστατέψετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Αν το σκουριασμένο αντικείμενο είναι μεγάλο σε μέγεθος τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το WD40 υγρό μέσα σε έναν κουβά αντί για το σπρέι.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα βίντεο με την δράση του WD40.

WD40 Multi-Use Product

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.