Η αλυσίδα στο ποδήλατο αποτελεί από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα και είναι αυτή που δίνει την ώθηση στο ποδήλατό μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται συχνός καθαρισμός και να συντηρείται για να μπορείτε να απολαμβάνετε τις βόλτες με το ποδήλατό σας. Ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιείτε το ποδήλατο εξαρτάται και πότε θα πρέπει να αλλάξετε την αλυσίδα. Περίπου η αλυσίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3000-4000 χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας, η αλυσίδα του καταπονείται. Οπότε ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνετε θα χρειαστεί να αλλάξετε την αλυσίδα περίπου μία με δύο φορές το χρόνο. Παρακάτω θα δούμε πως γίνεται σωστά η τοποθέτηση αλυσίδας ποδηλάτου.

Όταν λοιπόν φθαρεί η αλυσίδα του ποδηλάτου και χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με καινούρια το μόνο που θα χρειαστεί είναι να αγοράσετε μία αλυσίδα και να τοποθετήσετε το ποδήλατο σε μία βάση δαπέδου.

Αφαίρεση παλιά αλυσίδας

Πριν αφαιρέσουμε την παλιά αλυσίδα, θα χρειαστεί να την τοποθετήσουμε στο μπροστινό μεγάλο δίσκο και στο μικρότερο πίσω γρανάζι. Στην συγκεκριμένη θέση πιέζεται λιγότερο η αλυσίδα με αποτέλεσμα να βγει πιο εύκολα. Στην συνέχεια διαλέγουμε οποιοδήποτε σύνδεσμο και τοποθετούμε το κόφτη. Στην αρχή η πίεση θα είναι έντονη αλλά μετά ο πιρός θα υποχωρήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσουμε την παλιά αλυσίδα και θα προχωρήσουμε στη τοποθέτηση της καινούρια αλυσίδας ποδηλάτου.

Τοποθέτηση αλυσίδας ποδηλάτου

Όλες οι καινούργιες αλυσίδες έχουν μεγαλύτερο μήκος από αυτό που χρειαζόμαστε για την τοποθέτηση της αλυσίδας ποδηλάτου. Παρακάτω θα αναλύσουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αρχικά βάζουμε το πίσω ντεραγιέ στην πιο μεγάλη ταχύτητα και περνάμε την αλυσίδα πάνω από το πίσω μεγάλο γρανάζι και την τραβάμε μπροστά. Στην συνέχεια την περνάμε μέσα από το κλουβί του μπροστινού ντεραγιέ και πάνω στο μεγάλο δίσκο. Το επόμενο βήμα είναι να γυρίσουμε το μεγάλο δίσκο μέχρι να φτάσουμε πριν το κατώτερό του σημείο. Μόλις κάνουμε τα παραπάνω παίρνουμε την ελεύθερη άκρη της αλυσίδας και την ενώνουμε με την άκρη που βρίσκεται στον επάνω δίσκο.

Μέτρημα και κόψιμο αλυσίδας

Η τοποθέτηση αλυσίδας ποδηλάτου περιλαμβάνει το μέτρημα και το κόψιμό της. Μόλις ενώσουμε λοιπόν τα δύο άκρα της αλυσίδας πρέπει να ελέγξουμε ότι έχουμε το πιο στενό σύνδεσμο δίπλα από το φαρδύ σύνδεσμό της αλυσίδας. Τον πιρό από το συγκεκριμένο σύνδεσμο, είναι ο πιρός αναφοράς. Στην συνέχεια μετράμε δύο πιρούς από το πιρό αναφοράς και αφαιρούμε τον δεύτερο. Σε αυτό το σημείο βγάζουμε την αλυσίδα και αρχίζουμε να την κόβουμε. Αυτή τη φορά τοποθετούμε την αλυσίδα κανονικά, την περνάμε δηλαδή από το κλουβί του πίσω ντεραγιέ και μετά από το μπροστινό ντεραγιέ.

Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε τον καινούριο πιρό, να τον λαδώσουμε και να τον περάσουμε από μέσα προς τα έξω για καλύτερη κύλιση. Συνεχίζουμε τοποθετώντας την αλυσίδα στο κόφτη και ξεκινάμε να πιέζουμε. Αφού ελέγξουμε ότι εφαρμόστηκε σωστά κόβουμε με μία πένσα την αλυσίδα που περισσεύει. Tέλος περιστρέφουμε την αλυσίδα για να δούμε ότι δεν κολλάνε οι σύνδεσμοι μεταξύ τους.

Λίπανση με WD40 Multi Use

Το τελευταίο στάδιο της τοποθέτησης αλυσίδας ποδηλάτου είναι να σκουπίσουμε το γράσο που έχει πάνω της και να την λιπάνουμε με το WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προιόν αποτελεί το Νο 1 αντισκωριακό στο κόσμο και είναι ιδανικό για την λίπανση της αλυσίδας ποδηλάτου σας. Το WD40 Multi-Use έχει άλλες 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Χάρη στην προηγμένη σύστασή του διατηρεί λειτουργικές τις αλυσίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτρέπει την εμφάνιση σκουριάς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψεκάσετε όλη την επιφάνεια της αλυσίδας με το WD40 και να το αφήσετε να δράσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Στην συνέχεια θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας και να απολαύσετε την βόλτα σας.

Αν θέλετε να αγοράσετε το WD40 Multi-Use πατήστε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη σωστή συντήρηση του ποδηλάτου σας πατήστε εδώ!