Αφαίρεση βίδας: Η σωστή τεχνική για την αφαίρεση τους

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απλά και με πόσους τρόπους  μπορεί να γίνει η αφαίρεση της βίδας. Και αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα. Εάν οι βίδες είναι σε σταθερά σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι επιστρωμένες με σκουριά, τότε η αφαίρεση τους θα είναι μια δύσκολη δουλειά.

Εδώ είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορείτε να επωφεληθείτε για το σκοπό αυτό.

Δυνατό πιάσιμο για την αφαίρεση βίδας

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την αφαίρεση μιας βίδας από το αντικείμενο σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια πιο σταθερή λαβή. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το μεγαλύτερο κατ’ ευθείαν κατσαβίδι που ταιριάζει στη βίδα και να ασκήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στη λαβή. Σφίξτε το κατσαβίδι με το «δυνατό» σας χέρι για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να έχετε την καλύτερη δυνατή μόχλευση. Μπορείτε ακόμη να πιάσετε το κατσαβίδι με ένα γαλλικό κλειδί, ώστε να μπορείτε να έχετε καλύτερη μόχλευση.

Χρήση λιπαντικού για την αφαίρεση βίδας

Η χρήση λιπαντικού συνιστάται επίσης για την αφαίρεση των βιδών. Τα διεισδυτικά έλαια είναι η ιδανικότερη λύση, ειδικά για εκείνες τις περιπτώσεις όπου η βίδα είναι στερεωμένη σε μέταλλο. Το λιπαντικό θα φτάσει στα σπειρώματα της βίδας και θα τα χαλαρώσει αρκετά ώστε να την αφαιρέσετε εύκολα με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού. Αλλά τίθεται το ερώτημα: ποιο λιπαντικό πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Έτσι, όταν πρόκειται να κάνετε την επιλογή ενός λιπαντικού, καλού προϊόντος, τότε θα επιλέξετε το WD-40 Specialist Penetrant. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψεκάσετε τη βίδα με το σπρέι WD-40 Specialist Penetrant και να το αφήστε να λειτουργήσει για περίπου δεκαπέντε λεπτά.

Το σπρέι WD-40 Specialist Penetrant θα χαλαρώσει τη βίδα αρκετά για να την αφαιρέσετε εύκολα με ένα κατσαβίδι. Είναι τόσο απλό!

Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί για την αφαίρεση βίδας

Εάν το αντικείμενο είναι ανθεκτικό και μπορείτε να το χτυπήσετε, ίσως να σκεφτείτε ακόμη και τη χρήση ενός σφυριού για την αφαίρεση της βίδας. Και η ερώτηση είναι μία: «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφυρί, ακόμη και για να βγάλουμε μια βίδα από ένα αντικείμενο, πώς?».

Λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να χτυπήσετε ελαφρά το κατσαβίδι με το σφυρί. Αυτό θα επιτρέψει στο κατσαβίδι να πάρει καλύτερη πρόσφυση στην κεφαλή της βίδας. Ωστόσο, η διαδικασία σίγουρα απαιτεί μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να σπάσετε την κεφαλή της βίδας αν βάζετε υπερβολική δύναμη στο χτύπημα. Αυτή η τεχνική δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση σε εύθραυστα αντικείμενα.

Αξιοποιώντας τη θερμότητα για την αφαίρεση βίδας

Ένας ακόμη τρόπος για την αφαίρεση βιδών είναι να αξιοποιήσετε τη θερμότητα.

Πως?

Λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να θερμάνετε τη βίδα έτσι ώστε τα νήματα της να χαλαρώσουν. Κατά τη χρήση αυτής της τεχνικής, ωστόσο, πρέπει να θυμάστε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για παράδειγμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θερμαίνετε μόνο τη βίδα και ότι δεν θα καταλήξετε να καταστρέψετε το αντικείμενο συνολικά. Εάν το αντικείμενο από το οποίο προσπαθείτε να αφαιρέσετε τη βίδα κινδυνεύει να καταστραφεί από κάποια υψηλή θερμοκρασία, καλό θα είναι να αποφύγετε τελείως αυτή τη διαδικασία. Είναι προφανές πως δεν αξίζει τον κόπο.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.