Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί με τον ήλιο τη ζέστη έρχονται και περισσότερες ώρες διασκέδασης στον κήπο. Ένας προσεγμένος κήπος με κουρεμένο σωστά το γκαζόν εκτός από την οπτική ευχαρίστηση μας προσφέρει και καλύτερες στιγμές χαλάρωσης. Παρόλα αυτά για να μπορούμε να έχουμε καλοσχηματισμένο το γκαζόν πρέπει να λειτουργεί σωστά και η χλοοκοπτική μηχανή.

Οι περισσότερες μηχανές γκαζόν είναι αποθηκευμένες κατά την διάρκεια του χειμώνα σε αποθήκες και έτσι όπως όλα τα ηλεκτρικά συστήματα και εργαλεία παρουσιάζουν σκουριά και διάβρωση όταν δεν χρησιμοποιούνται. Για να μπορείτε να συνεχίζετε να απολαμβάνετε έναν καθαρό και όμορφο κήπο, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές έξυπνες συμβουλές για τον καθαρισμό της μηχανής γκαζόν.

Εύκολη συντήρηση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το εξωτερικό της μηχανής γκαζόν για εξωτερικές ζημιές. Ο χρόνος πολλές φορές προκαλεί τα παξιμάδια και τις βίδες να ξελασκάρουν. Τα μεταλλικά εξαρτήματα αρκετές φορές σκουριάζουν και οι λεπίδες γεμίζουν βρομιά ειδικά μετά από το κόψιμο  υγρού γρασιδιού.

Σκουριά

Η σκουριά μπορεί να αφαιρεθεί με εύκολα βήματα. Στην αρχή τρίψτε με μία βούρτσα για να αφαιρέσετε την περισσότερη διάβρωση. Στην συνέχεια φροντίστε να αφαιρέσετε γράσο και υπολείμματα λαδιών. Αφού σκουπίσετε με ένα πανάκι ψεκάστε με WD40 για να αποτρέψετε την σκουριά και άλλες βρομιές να εμφανιστούν πάλι.

Βίδες

Το επόμενο βήμα είναι να βιδώσετε τυχόν βίδες που έχουν ξελασκάρει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Λεπίδες

Όσον αφορά τις λεπίδες της μηχανής γκαζόν καλό είναι να τις ψεκάσετε με αρκετή ποσότητα WD40 για να μπορέσετε να αφαιρέσετε ευκολότερα επίμονους λεκέδες από γρασίδι και επίσης για να τις προστατέψετε από δημιουργία σκουριάς στο μέλλον.

Τώρα, ήρθε η ώρα να σηκώσετε το χλοοκοπτικό. Πριν το επιχειρήσετε, αφαιρέστε το μπουζί από την κυλινδροκεφαλή, στην συνέχεια γυρίστε προσεκτικά την χλοοκοπτική μηχανή προς τα πλάγια προσέχοντας τα πτερύγια. Καθαρίστε το κιβώτιο με μια συρμάτινη βούρτσα, αφαιρώντας την εναπομένουσα σκουριά και τα σωματίδια που έχουν κολλήσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σπάτουλα για να βγάλετε έξω κάθε χορτάρι που μπορεί ακόμα να έχει συσσωρευτεί μέσα στην κουκούλα. Μόλις οι λεπίδες του χλοοκοπτικού σας είναι απαλλαγμένες από τα σκουπίδια, σκουπίστε τα προς τα κάτω.

Μπορεί επίσης να θέλετε να λιμάρετε τις λεπίδες. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία στην αγορά για αυτή την διαδικασία. Παρόλα αυτά ανάλογα την πολυπλοκότητα της μηχανής σας καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικούς τεχνικούς για αυτό το θέμα.

Αναβάθμιση

Για να λειτουργεί ο κινητήρας της μηχανής καλύτερα χωρίς προβλήματα μπορείτε να κάνετε μία μικρή συντήρηση σε ορισμένα μέρη του.

Αλλαγή λαδιών

Η αλλαγή λαδιών συνιστάται μετά από κάθε καλοκαίρι ή μετά από 50 ώρες χρήσης. Για να μπορέσετε να κάνετε την αλλαγή λαδιών ξεκινήστε την μηχανή και αφήστε την να δουλεύει για 1-2 λεπτά για να ζεσταθούν τα λάδια και στην συνέχεια κλείστε την. Αφαιρέστε μπουζί ή καλώδια ρεύματος για να μην ξεκινήσει κατά λάθος. Σκουπίστε τυχόν ακαθαρσίες γύρω από το καπάκι λαδιού για να μην πέσει μέσα στην μηχανή. Αν ψεκάσετε με WD40 το καπάκι θα είναι ευκολότερη μελλοντικά η αφαίρεσή του. Τοποθετήστε ένα μικρό δοχείο ή ένα πανί για να μαζέψετε τα παλιά λάδια και κουνήστε την μηχανή ώστε να τα αδειάσετε.

Όταν έχετε καθαρίσει τα παλιά λάδια από την μηχανή γκαζόν αντικαταστήστε το παλιό φίλτρο λαδιού ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και στην συνέχεια γεμίστε με το καινούργιο λάδι.

 

Φίλτρο αέρα

Μπορείτε να καθαρίσετε το φίλτρο αέρα που συνήθως βρίσκεται στα πλάγια της μηχανής. Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι εάν χρειάζεται για να μπορέσετε να φτάσετε το φίλτρο.

Ανάλογα με την μηχανή σας καθαρίστε ή αλλάξτε το φίλτρο αέρα.

 

 

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να καταλάβετε η συντήρηση της χλοοκοπτικής μηχανής γκαζόν δεν είναι και τόσο δύσκολη εργασία εάν έχετε λίγα εργαλεία, χρόνο, χρήσιμες συμβουλές και ένα WD40 για να την καθαρίσετε.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.