Εάν σας αρέσει να κάνετε βόλτες με το ποδήλατο σίγουρα θα ξέρετε την χρησιμότητα να διατηρείτε το ποδήλατό σας σε τέλεια κατάσταση. Για να κάνετε βόλτες χωρίς προβλήματα θα πρέπει να καθαρίζετε το ποδήλατο τακτικά και να φροντίζετε την αλυσίδα του.

Από το συχνό πλύσιμο του ποδηλάτου μέχρι και τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, η συντήρηση του ποδηλάτου δεν είναι και τόσο δύσκολο θέμα. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό κομμάτι της συντήρησης είναι ο καθαρισμός της αλυσίδας ποδηλάτου μιας και είναι το εξάρτημα που δίνει την ώθηση στο ποδήλατο. Στην ουσία πρόκειται για την καρδιά του ποδηλάτου και ως το πιο σημαντικό εξάρτημα χρειάζεται και την ανάλογη συντήρηση.

Η αλυσίδα ποδηλάτου αποτελείται από εκατοντάδες συνδέσμους, ρουλεμάν και μεταλλικά μέρη. Η συντήρηση αλυσίδας ποδηλάτου είναι η διαδικασία που θα σας προσφέρει μία χαλαρή και χωρίς προβλήματα βόλτα. Η κύρια ιδέα της συντήρησης είναι ο καθαρισμός και η λίπανση της αλυσίδας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση της αλυσίδας ποδηλάτου.

1. Ένα γρήγορο και εύκολο καθάρισμα

Η αλυσίδα ποδηλάτου μαζεύει την περισσότερη βρομιά και σκόνη κατά την διάρκεια μιας βόλτας.

Τοποθετήστε το ποδήλατό σας σε ένα stand ή στηρίξτε το ανάμεσα σε δύο αντικείμενα. Αυτό θα σας επιτρέπει να γυρνάτε το πετάλι και από τις δύο πλευρές εύκολα. Σκουπίστε το αρχικά με ένα πανάκι για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος από βρομιές.

Ψεκάστε με ένα καθαριστικό σπρέι  σε όλο το μήκος της αλυσίδας.

Κρατήστε ένα πανάκι σταθερό γύρω από την αλυσίδα και με το άλλο χέρι κάντε πετάλι ώστε να καθαρίσετε όλη την αλυσίδα από βρομιές. Πετάλι θα πρέπει να κάνετε και από τις δύο πλευρές.

Επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να φύγει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων.

Η άνω διαδικασία μπορεί να αφήσει βρομιά στο εσωτερικό της αλυσίδας και σε μικρές τρύπες.

Εάν θέλετε να κάνετε καλύτερο καθαρισμό μπορείτε να δοκιμάσετε ειδικές βούρτσες για αλυσίδες που φτάνουν σε όλα τα σημεία χωρίς να αφήνουν βρομιές.

Όταν αφαιρέσετε όλη τη σκόνη αφήστε το να στεγνώσει και απολαύστε την βόλτα σας.

2. Λιπαίνετε καλά την αλυσίδα

Η λίπανση της αλυσίδας είναι το κλειδί για την μακροζωία της. Εάν δεν λιπαίνετε συχνά την αλυσίδα δεν θα μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις βόλτες σας.

Ο καλύτερος τρόπος λίπανσης είναι με ειδικά σπρέι για λίπανση τα οποία έχουν σαν βάση το νερό, τα οποία όχι μόνο λιπαίνουν την αλυσίδα αλλά την προστατεύουν και από την σκουριά.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές από σπρέι στην αφορά για την λίπανση αλυσίδας. Μία από αυτές είναι και το WD-40 Multi-Use- Product.

Το χρησιμοποιούν αρκετοί ποδηλάτες τα τελευταία χρόνια και διατηρεί τις αλυσίδες λειτουργικές για αρκετά χρόνια. Η σύστασή του το διατηρεί πάνω στην αλυσίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου

Πολλοί ποδηλάτες δεν συντηρούν την αλυσίδα τους για μήνες ή και για χρόνια, είτε επειδή δεν ξέρουν πως να το κάνουν είτε δεν έχουν χρόνο. Πολλοί επιπλέον φοβούνται ότι επειδή δεν θα το κάνουν σωστά και δεν το κάνουν καθόλου.

Το πλύσιμο της αλυσίδας πρέπει να γίνεται πάντα πριν την λίπανση και εάν περιμένετε τους φίλους σας να έρθουν για την καθιερωμένη βόλτα τότε καλό θα ήταν να κάνετε έναν γρήγορο καθαρισμό και μία λίπανση από το να μην κάνετε ποτέ.

4. Ελέγξτε για σκουριά και διάβρωση

Η αλυσίδα και άλλα μεταλλικά μέρη του ποδηλάτου μπορεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να διαβρωθούν από την σκουριά. Ένα πρόβλημα στην αλυσίδα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ζημιές και στα υπόλοιπα μέρη κίνησης του ποδηλάτου. Για αυτό το λόγο ελέγξτε συχνά τα μεταλλικά μέρη και αλλάξτε τα με καινούργια αν δεν μπορούν να διορθωθούν.

Δείτε σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=VKl_XlQfzQY

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.