Τι είναι το σπρέι σιλικόνης;

Η σιλικόνη είναι μια πλαστική ουσία με πολύ καλές ιδιότητες σφράγισης και λίπανσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες εφαρμογές και σε διάφορες μορφές, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της. Η σιλικόνη μπορεί να χυτευθεί σε μαγειρικά σκεύη για την μεταφορά ή αποθήκευση φαγητών, να χρησιμοποιηθεί στη στεγανοποίηση ή και να συμπιεστεί σε σπρέι σιλικόνης. Κάθε μορφή σιλικόνης ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες.

Το σπρέι σιλικόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

Ως λιπαντική ουσία

Το σπρέι σιλικόνης είναι ένα αποτελεσματικό λιπαντικό για τις περισσότερες επιφάνειες και χρησιμοποιείται και ως αντιδιαβρωτικό. Όταν ψεκάζεται πάνω σε σκληρές επιφάνειες, το σπρέι σιλικόνης μπορεί και διατηρεί τις λιπαντικές του ιδιότητες σε υψηλές θερμοκρασίες και αντίξοες συνθήκες. Επίσης η σιλικόνη δεν οξειδώνεται.

Αδιαβροχοποίηση

Η σιλικόνη είναι ανθεκτική στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία διάφορων αντικειμένων από την υγρασία. Οι ιδιοκτήτες σκαφών, για παράδειγμα, το χρησιμοποιούν σε εκτεθειμένα μέταλλα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη σκουριάς. Εάν ψεκαστεί σε πορώδες υλικό, το σπρέι σιλικόνης θα απορροφηθεί μέσα στο υλικό και θα βοηθήσει ώστε οι σταγόνες  νερού να ανασηκωθούν και να απομακρυνθούν από το υλικό αρκετά εύκολα.

Συντήρηση πλαστικών

Λόγω της ιδιότητας ενυδάτωσης που έχει, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ρωγμών από καουτσούκ. Εάν εφαρμοστεί σε αντικείμενα από καουτσούκ που μπορεί να στεγνώσουν, θα τα “σφραγίσει”. Σε ένα σφραγισμένο ελαστικό, δεν θα διαρρεύσει η υγρασία του ώστε να στεγνώσει και να κάνει ρωγμές. Επίσης πολλές φορές επαναφέρει το χρώμα σε πλαστικά που μένουν πολύ ώρα στον ήλιο και ασπρίζουν.

Πλεονεκτήματα

Είναι εύκολο με το σπρέι σιλικόνης να πετύχουμε στεγανοποίηση και λίπανση σε δύσκολους χώρους. Οι σκουριασμένες κλειδαριές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψεκασμό στην κλειδαρότρυπα της κλειδαριάς. Οι μεντεσέδες των θυρών μπορεί να λιπαίνονται με σπρέι σιλικόνης, αντί για λάδι ή γράσο που μπορεί να βγαίνει και να λερώνει τους τοίχους.

Τι να προσέξετε;

Η λίπανση του σπρέι σιλικόνης μπορεί να κάνει τις επιφάνειες πολύ ολισθηρές. Ποτέ μην ψεκάζετε σπρέι σιλικόνης σε σημεία που χρειάζονται οι άνθρωποι για να περπατήσουν ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια αναρτημένη πάνω στο έδαφος. Μην ψεκάστε τη σιλικόνη σε ζωγραφισμένες περιοχές καθώς το χρώμα θα απορροφήσει το σπρέι και θα κάνει την βαφή ανθεκτική στο πλύσιμο. Ο ψεκασμός της σιλικόνης πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο που χρειάζεται χειρισμό, θα κάνει δύσκολο το πιάσιμο του αντικειμένου και πρέπει να αποφεύγεται.

WD40 Silicone Spray

Το πιο γνωστό σπρέι παγκοσμίως είναι το WD40. Χρησιμοποιήστε τις φανταστικές του ιδιότητες για τα καθημερινά σας προβλήματα. Δείτε τις 2000+ χρήσεις του WD-40 εδώ