Κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα αποφασίσουμε να κάνουμε μία ανακαίνιση στο σπίτι. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα θέλουμε να φτιάξουμε είναι οι τοίχοι του σπιτιού μας. Είτε θα χρειαστούν βάψιμο όλοι για να προσδώσουμε ένα διαφορετικό στυλ στο χώρο μας ή μπορεί κάποια σημεία να έχουν φθαρεί και να χρειάζονται επιδιόρθωση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το βάψιμο του τοίχου είναι βρώμικη και χρονοβόρα υπόθεση. Και αν δεν προ φυλάξετε τα έπιπλα και τα πατώματα με κάλυμμα μπορεί να δημιουργηθούν διάφοροι λεκέδες πάνω τους είπε από την μπογιά είτε από τον στόκο που βάζουμε πριν βάψουμε τον τοίχο μας.  Πως να καθαρίσω λοιπόν τα πλακάκια από το στόκο?

Ο στόκος γενικότερα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα στην διαδικασία βαψίματος του τοίχου. Είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για το μπάλωμα των ρωγμών και τρυπών που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου στους τοίχους μας. Χωρίς αυτό όπως καταλαβαίνεται δεν θα έχουμε καλό τελικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως αν πέσει στα πλακάκια μας μπορεί να δημιουργήσει λεκέ το οποίο δύσκολα θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Λόγω της σύνθεσή τους κολλάει πάνω στο πλακάκια και δύσκολα αφαιρείται. Αν όμως τύχει και έρθουμε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση πως πρέπει να δράσουμε?

Λάδι ή Καθαρό Οινόπνευμα

Υπάρχουν κάποια υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας και μπορούν να αφαιρέσουν το λεκέ στόκου από τα πλακάκια μας. Κάποια από αυτά είναι το ελαιόλαδο ή το οινόπνευμα. Πως καθαρίζω τα πλακάκια από στόκο με τα παραπάνω υλικά? Και το λάδι και το οινόπνευμα δρουν αποτελεσματικά σε υλικά που κολλάνε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ρίξουμε λάδι πάνω στο στόκο. Το αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει και στην συνέχεια παίρνουμε ένα αιχμηρό αντικείμενο όπως μαχαίρι ή μία ειδική σπάτουλα και αφαιρούμε τον στόκο. Χρησιμοποιήστε την σπάτουλα με προσοχή για να μην γρατζουνίσετε τα πλακάκια σας. Στην συνέχεια με ένα καθαρό πανάκι και λίγο νερό περνάμε το σημείο που ήταν ο λεκές για να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα στόκου. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με το οινόπνευμα.

Ξύδι και Μαγειρική Σόδα

Κάποια άλλα σπιτικά υλικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το στόκο είναι το ξύδι, η μαγειρική σόδα και το αλάτι. Πως να καθαρίσω τα πλακάκια από το στόκο με αυτόν τον τρόπο? Απλά φτιάχνετε ένα μείγμα με ξύδι και μαγειρική σόδα. Βάζετε αρκετή ποσότητα μαγειρική σόδας πάνω και γύρω από τον λεκέ και στην συνέχεια ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι. Αμέσως θα παρατηρήσετε αντίδραση στα δύο αυτά υλικά. Το αφήνετε να δράσει για 5 λεπτά. Στην συνέχεια το καθαρίζετε με ζεστό νερό. Αν παρατηρήσετε ότι ο λεκές επιμένει επαναλάβετε την διαδικασία και χρησιμοποιήστε και την ειδική σπάτουλα για να την αφαίρεση.

WD40

Αν με τις παραπάνω λύσεις δεν είχατε το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε ήρθε η σειρά του WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι πολλαπλών χρήσεων και σίγουρα θα το έχετε χρησιμοποιήσει για να ξεκολλήσετε κάποιο αυτοκόλλητο ή για να εξαφανίσετε την σκουριά από διάφορα σημεία. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δοκιμάσετε να το χρησιμοποιήσετε και για να βγάλετε τον στόκο από τα πλακάκια. Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ!

Πως καθαρίζω πλακάκια από στόκο με το WD40? Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψεκάσετε με το WD40 πάνω στο στόκο. Το αφήνεται να απορροφηθεί για 10 λεπτά ώστε να διεισδύσει στο βάθος του λεκέ και να λιπάνει την επιφάνεια. Το επόμενο βήμα είναι να πάρετε μία βούρτσα ή ακόμα καλύτερα την ειδική σπάτουλα και να τρίψετε ελαφρά τον στόκο. Στην συνέχεια με ένα καθαρό υγρό πανάκι καθαρίζετε την περιοχή για να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα στόκου που μπορεί να έχουν μείνει.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέ μπογιάς από τα πλακάκια σας πατήστε εδώ!