Το ξύλο είναι ένα υλικό που πολλοί επιλέγουν για το πάτωμα και αποτελεί αδιαμφησβήτητα μία ζεστή επιλογή. Το ξύλινο πάτωμα σε όποιο σπίτι βρίσκεται προσφέρει μία ιδιαίτερη κομψότητα και διαχρονικότητα. Όσοι ήδη έχουν ξύλινα πατώματα σπίτι τους ή για όσους θέλουν να βάλουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζονται μία προσοχή παραπάνω από το πλακάκι ή άλλα υλικά. Γενικά το ξύλινο πάτωμα είναι πολύ ευαίσθητο και αν δεν το καθαρίζετε σωστά μπορεί εύκολα να χάσει την αρχοντιά και την ομορφιά του. Το σημαντικότερο βέβαια είναι το γυάλισμα στο ξύλινο πάτωμα, το οποίο μπορείτε να κάνετε εύκολα μόνοι σας. Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε κάποιες λύσεις για το πως να γυαλίσετε το ξύλινο πάτωμα. Πριν όμως από το γυάλισμα προηγείται η αφαίρεση λεκέδων αλλά και ο καθαρισμός του ξύλινου πατώματος ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αφαίρεση Λεκέδων

Ξεκινάμε λοιπόν με την αφαίρεση λεκέδων από το ξύλινο πάτωμα. Με ποιον τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες χωρίς να τραυματίσετε το ξύλο? Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι, υγρό πιάτων ή WD40 ανάλογα με το λεκέ. Αν υπάρχουν σκούρες κηλίδες στο πάτωμά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξύδι. Ρίχνετε πάνω στο λεκέ ξύδι, το αφήνετε να μουλιάσει για 30 λεπτά περίπου και μετέπειτα τον τρίβετε με ένα υγρό πανάκι. Για λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί από φαγητό ή ποτό μπορείτε να τους τρίψετε με ένα σφουγγαράκι και υγρό πιάτων.

Σε περίπτωση που οι λεκέδες είναι πιο δύσκολοι όπως αυτοί που έχουν βάση το λίπος ή σημάδια από παπούτσια η λύση βρίσκεται στο WD40 Multi Use. To WD40 είναι αντισκωριακό προϊόν πολλαπλών χρήσεων με πάνω από 2000+ χρήσεις τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ! Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ απλή. Ψεκάζετε το λεκέ με το WD40 περιμένετε 1-2 λεπτά να δράσει και στην συνέχεια με ένα πανάκι τρίβετε το σημείο. Χάρη στην προηγμένη σύστασή του εισχωρεί στο λεκέ και τον διαλύει εύκολα και χωρίς κόπο.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Καθαρισμός ξύλινου πατώματος

Μόλις λοιπόν αφαιρέσετε όλους τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα ήρθε η ώρα του καθαρισμού. Γενικά το ξύλινο πάτωμα δεν χρειάζεται πολλά πράγμα. Το σκούπισμα γίνεται με απλή σκούπα ή ακόμα καλύτερα παρκετέζα. Η ηλεκτρική σκούπα καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται σε ξύλινα πατώματα εκτός και αν έχει ειδική, μαλακή κεφαλή ειδάλλως θα προκαλέσει γρατζουνιές στο δάπεδό σας. Όσον αφορά το σφουγγάρισμα, το σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνεται με ελάχιστη ποσότητα νερού. Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι το νερό και η υγρασία αποτελούν εχθροί του ξύλινου δαπέδου. Αν δεν στραγγίζετε καλά την σφουγγαρίστρα, η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φούσκωμα του ξύλινου πατώματος, το οποίο δύσκολα διορθώνεται.

Γυάλισμα σε ξύλινο πάτωμα

Αφού με προσοχή έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα να δούμε πως να γυαλίσετε το  ξύλινο πάτωμα. Θα σας δώσουμε κάποιες σπιτικές λύσεις με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας και μπορούν να κάνουν το ξύλινο πάτωμά σας να λάμψει.

  1. Το μαύρο τσάι εκτός είναι ένα φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γυάλισμα σε ξύλινο πάτωμα. Πως να γυαλίσετε το ξύλινο πάτωμα με μαύρο τσάι? Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι σε βραστό νερό να ρίξετε μέσα 2-3 φακελάκια μαύρο τσάι και να το αφήσετε να κρυώσει. Το επόμενο βήμα είναι να πάρετε ένα πανάκι, να το βουτήξετε μέσα στο τσάι, να το στραγγίξετε πολύ καλά και να περάσετε όλη την επιφάνεια του δαπέδου σας. Αμέσως θα παρατηρήσετε ότι το ξύλινο πάτωμα θα λάμψει και θα διατηρηθεί καθαρό και λαμπερό για περισσότερο καιρό.
  2. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε και ένα άλλο σπιτικό γυαλιστικό. Για το συγκεκριμένο θα χρειαστείτε 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1/3 φλ. Ξύδι, 5 φλυτζάνια νερό και τέλος 10-12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού που θα  προσδώσει μία μυρωδιά φρεσκάδας στο δάπεδό σας. Μόλις αναμίξετε όλα τα υλικά, βάζετε μία μικρή ποσότητα σε ένα καθαρό πανάκι και περνάτε όλη την επιφάνεια του ξύλινου πατώματος.

Tips: Χρησιμοποιήστε χαλιά και τσοχάκια κάτω από τα έπιπλα ώστε να αποτρέψετε την δημιουργία γρατζουνιών στο ξύλινο πάτωμά σας.

Αν θέλετε να μάθετε πως να καθαρίσετε τα πλακάκια σας από την μπογιά πατήστε εδώ!