Όσοι είναι λάτρεις της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι ο καθαρισμός και η λίπανση της αλυσίδας της μηχανής τους! Η αλυσίδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα  για την κίνηση της μηχανής και αποτελείται από πολλά μεταλλικά μέρη και συνδέσμους. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν συχνά την μηχανή ή την έχουν ως βασικό μέσω μετακίνησης πρέπει να καθαρίζουν και να περιποιούνται την αλυσίδα της ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση. Συνήθως ο καθαρισμός και η λίπανση πρέπει να γίνεται κάθε 500 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση όμως που η οδηγείτε σε χωματόδρομους, η λάσπες και η σκόνη απομακρύνουν το λιπαντικό από την αλυσίδα. Το ίδιο συμβαίνει και αν η αλυσίδα έρχεται σε επαφή με το νερό. Οπότε θα χρειάζεται να την καθαρίζετε και να την λιπαίνετε πιο συχνά. Πως καθαρίζω λοιπόν την αλυσίδα της μηχανής? Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποια tips για το πως θα το κάνετε σωστά.

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της αλυσίδας χρειάζεται να κάνετε μία προετοιμασία. Αρχικά πρέπει να προμηθευτείτε κάποια εργαλεία που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε την αλυσίδα της μηχανής σας. Αυτά είναι μία μαλακιά βούρτσα ή ένα πινελάκι, ένα ρηχό σκεύος, σαπούνι και νερό. Μπορείτε αντί για σαπούνι να αγοράσετε ειδικά καθαριστικά για την αλυσίδα αλλά για να μην μπαίνετε σε επιπλέον έξοδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων.  Για την λίπανση της αλυσίδας πρέπει να αγοράσετε ένα λιπαντικό σπρέι ή ένα σπρέι γράσου. Στην συνέχεια πρέπει να προετοιμάσετε και την μηχανή σας για τον καθαρισμό της αλυσίδας. Το σημαντικό είναι ο πίσω τροχός να βρίσκεται στον αέρα ώστε να μπορεί να γυρίζει ελεύθερα. Σε αυτό θα βοηθούσε πολύ ένα κεντρικό σταντ ή ένα σταντ πίσω τροχού. Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κομμάτι χαρτόνι ανάμεσα στην αλυσίδα και τον τροχό για να μην λερωθεί η ζάντα και το λάστιχο με τα λάδια.

Καθαρισμός

Όταν λοιπόν έχετε συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω μπορείτε να ξεκινήσετε το πραγματικό καθαρισμό. Πως μπορώ να καθαρίσω την αλυσίδα της μηχανής? Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρχικά ο κινητήρας πρέπει να είναι κλειστός, βάζετε νεκρά στο κιβώτιο και τοποθετείτε τη μηχανή στο σταντ. Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσετε με τη βούρτσα όση στέρεη βρωμιά μπορείτε από την αλυσίδα. Στην συνέχεια περνάτε την αλυσίδα με το σαπουνόνερο την αφήνετε λίγα λεπτά και μετά με το βουρτσάκι καθαρίζετε προσεκτικά την βρωμιά και την σκόνη. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να καθαρίσει τελείως. Τέλος παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και την σκουπίζετε καλά μέχρι να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα νερού και βρωμιάς.

Λίπανση

Αφού αναλύσαμε το πως καθαρίζω σωστά την αλυσίδα μηχανής ήρθε η ώρα για την λίπανσή της. Η λίπανση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την συντήρηση και τον καθαρισμό της αλυσίδας της μηχανής. Ένα προϊόν που είναι ιδανικό για αυτή τη χρήση είναι το WD40 Multi Use, το οποίο έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λιπαντικό σπρέι αλυσίδας WD Motorbike Chain Lube από την Specialist σειρά της WD40 το οποίο παρέχει μακροχρόνια λίπανση μειώνοντας την τριβή. Επιπλέον το συγκεκριμένο σπρέι αποτρέπει την διείσδυση του νερού. Το σημαντικότερο όμως  είναι ότι δεν καταστρέφονται τα λαστιχάκια της αλυσίδας αφού είναι συμβατό με αλυσίδες Ο-Ring και Χ-Ring. Το μόνο λοιπόν που πρέπει να κάνετε για να λιπάνετε σωστά την αλυσίδα είναι να την ψεκάσετε με αρκετή ποσότητα από το WD Motorbike Chain Lube. Στην συνέχεια γυρνάμε τον τροχό με το χέρι για να πάει το υγρό σε όλα τα σημεία της αλυσίδας.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως να αφαιρέσετε μπλοκαρισμένο μπουλόνι πατήστε εδώ!