Η σκουριά στα πλακάκια του σπιτιού τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό του χώρο δεν είναι συχνό φαινόμενο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και λόγο διάφορων αιτιών μπορεί ο εχθρός αυτός να σου χτυπήσει την πόρτα. Όταν εμφανιστεί όμως η σκουριά στα πλακάκια σας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του να γίνει δύσκολη υπόθεση. Και τι γίνεται όταν συμβεί αυτό? Σίγουρα μόλις δείτε την σκουριά στα πλακάκια σας, η εικόνα αυτή δεν θα σας αρέσει και ταυτόχρονα θα πανικοβληθείτε. Πως βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια εφόσον εμφανιστεί? Υπάρχουν 3+1 λύσεις που θα σας βοηθήσουν να την καταπολεμήσετε!

Αρχικά για να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο εχθρός της σκουριάς, θα ήταν καλό να μάθετε τι ευθύνεται για την εμφάνισή του. Μόλις μάθετε το λόγο θα σας διευκολύνει και στην μετέπειτα πρόληψη ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής της. Ένας από του πιο βασικούς λόγους που δημιουργείται σκουρία είναι η υπερβολική υγρασία γι’ αυτό την συναντάμε κυρίως σε μπάνια, μπαλκόνια και κουζίνες. Η σκουριά είναι αποτέλεσμα της έκθεσης μετάλλου σε υγρασία ή οξυγόνο για αρκετό καιρό. Όσον αφορά τα πλακάκια μπορείτε να τα επικαλύψετε με αντισκωριακά χρώματα μετάλλων ή αντισκωριακό αστάρι ώστε να ανασταλλεί η εμφάνηση της σκουριάς. Αν όμως δημιουργηθεί η σκουριά επειδή δεν προνοήσατε τι κάνετε? Πως βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια σας? Το βασικότερο για την καταπολέμηση της σκουριάς είναι το επίμονο τρίψιμο.

Λεμόνι και Αλάτι

Βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια σας με υλικά που έχετε στο σπίτι σας χωρίς να μπείτε σε επιπλέον έξοδα. Το πιστεύετε? Το λεμόνι και το αλάτι είναι κάποια απο αυτά τα υλικά. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η εξής:

 • Πάνω στο λεκέ της σκουριάς βάζετε το λεμόνι και το αλάτι
 • Το αφήνετε να δράσει για μία ώρα
 • Στην συνέχεια τρίβετε έντονα το σημείο και ξεπλένουμε με πολύ νερό

Αν δεν έχει φύγει η σκουριά με την πρώτη φορά, γιατί όπως είπαμε θέλει υπομονή η εξαφάνησή της, επαναλαμβάνετε την διαδικασία.

Μαγειρική Σόδα και Άσπρο Ξύδι

Μία άλλη λύση για να εξαφανήσετε την σκουριά από τα πλακάκια σας είναι η θαυματουργή μαγειρική σόδα. Πως βγαίνει λοιπόν η σκουριά από τα πλακάκια με τη σόδα? Ειδικά σε συνδυασμό με το άσπρο ξύδι μπορεί να προσφέρει απίστευτα αποτελέσματα. Αντίστοιχα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι:

 • Βάζουμε την μαγειρική σόδα στο σημείο που βρίσκεται η σκουριά
 • Και το επόμενο βήμα είναι να ρίξετε πάνω στην σόδα το ξύδι
 • Αμέσως προκαλείτε αντίδραση στα δύο αυτά υλικά και σε 5 λεπτά απελευθερώνεται η δράση τους.
 • Μόλις απελευθερωθεί η δράση τους παίρνετε μία βούρτα και τρίβετε έντονα την επιφάνεια που βρίσκεται η σκουριά.

Αναψυκτικό Coca Cola

Άλλη μία σπιτική λύση είναι η Coca Cola. Πως βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια με αυτόν τον τρόπο? Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται το συγκεκριμένο αναψυκτικό έχει την ιδιότητα να εξαφανήσει τον επίμονο εχθρό της σκουριάς. Βέβαια η λύση αυτή ενδείκνηται κυρίως όταν η σκουριά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί το οποίο θα βουτήξετε στην coca cola και θα τρίψετε το σημείο. Η coca cola επίσης αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό για τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια. Ρίχνοντας μία ποσότητα από το αναψυκτικό, αφήνοντάς το να δράσει για μερικά λεπτά και μετέπειτα το ξεβγάζετε με νερό.

Σπρέι για εξαφάνηση σκουριάς

Το WD-40 χάρη στην μοναδική του σύσταση μπορεί να αφαιρέσει την σκουριά εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος. Η διαδικασία για το πως βγαίνει η σκουριά απο τα πλακάκια σας με το WD-40 είναι απλή:

 • Αρχικά ρίχνουμε αρκετή ποσότητα σπρέι στο λεκέ της σκουριάς.
 • Το αφήνουμε να απορροφηθεί και να δράσει για 10 λεπτά ώστε να δυεισδύσει βαθυά στην σκουριά
 • Αν η σκουριά είναι πολύ έντονη ψεκάζετε πάλι και το αφήνετε για επιπλέον 10 λεπτά
 • Στην συνέχεια παίρνετε μία βούρτσα και τρίβετε την επιφάνεια της σκουριάς

Εκτός από εξολοθρευτής σκουριάς το WD-40, είναι και προιόν που βοηθά στην απομάκρυνση υγρασίας. Τα αντιδιαβρωτικά συστατικά του όταν καλύψουν όλη την επιφάνεια, δημιουργούν μία προστατευτική ασπίδα η οποία εμποδίζει την επανεμφάνιση της σκουριάς. Το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τiς εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε πως να αφαιρέσετε την σκουριά από τα έπιπλα κήπου δειτε εδώ.