Όλοι έχουμε στο μεταλλικά αντικείμενα που κοσμούν διάφορα μέρη μέσα στο σπίτι μας. Αυτά τα διακοσμητικά αντικείμενα μπορεί να είναι ασημένια ή μπρούτζινα. Επιπλέον πολλές γυναίκες έχουν και κοσμήματα μπρούτζινα και ασημένια. Τέλος μέσα στο σπίτι μπορεί να βρείτε μεταλλικά εργαλεία κήπου τα οποία είναι σιδερένια. Γενικότερα χρησιμοποιούμε καθημερινά μεταλλικά αντικείμενα τα οποία όμως θέλουν φροντίδα για να μην χάσουν την χρηστικότητά τους. Ένα βασικό πρόβλημα που παρουσιάζουν είναι η οξείδωση των μετάλλων. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε τρόπους καθαρισμού της οξείδωσης μετάλλων αλλά και πως να την αποφύγουμε.

Τι είναι η οξείδωση μετάλλων?

Αρχικά θα ήταν σκόπιμο να δούμε τι ακριβώς είναι η οξείδωση μετάλλων. Η οξείδωση αποτελεί μία χημική διαδικασία όπου τα άτομα που βρίσκονται στην επιφάνεια του μετάλλου ενώνονται με άτομα του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτή η ένωση δημιουργεί καινούριες ενώσεις. Η οξείδωση γενικά είναι ένα φαινόμενο που διαβρώνει και καταστρέφει τα μέταλλα

Πως αντιδρά στην οξείδωση το κάθε μέταλλο ξεχωριστά?

Η οξείδωση των μετάλλων διαφέρει στο πως εμφανίζεται σε κάθε μέταλλο. Συγκεκριμένα ο σίδηρος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμοσφαίρας (δηλαδή οξειδώνεται), αντιδρά με αποτέλεσμα την δυσάρεστη εμφάνιση της σκουριάς. Όσον αφορά το ασήμι όταν οξειδώνεται δημιουργείται στην επιφάνεια του, το χαρακτηριστικό μαύρισμα. Στα μπρούτζινα και χάλκινα αντικείμενα που οξειδώνονται, δημιουργείτε στην επιφάνεια τους το αντιαισθητικό πρασίνισμα. Βέβαια στην περίπτωση της οξείδωσης του χαλκού και μπρούτζου υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μέταλλα, η οξείδωση του χαλκού λειτουργεί προς όφελός του. Αναλυτικότερα το οξείδιο του χαλκού που σχηματίζεται στην επιφάνεια του, έχει την ιδιότητα να το προστατεύει από την διάβρωση. Αυτό γίνεται επειδή η προστατευτική στρώση του οξειδίου δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να εισχωρήσει πιο βαθιά στο μέταλλο.

Υπάρχουν βέβαια και μέταλλα που αντέχουν την οξείδωση από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτά τα μέταλλα ονομάζονται ανοξείδωτα και σε αυτά κατατάσσονται ο χρυσός, η πλατίνα, το παλλάδιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα αλλά και το νικέλιο το οποίο εντάσσεται στα μη πολύτιμα μέταλλα. Όσοι ασχολούνται με την μεταλλουργία χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ανοξείδωτα μέταλλα για επικάλυψη μετάλλων που οξειδώνονται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιμετάλλωση. Παρακάτω να δούμε τρόπους καθαρισμού των μετάλλων και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την οξείδωση των μετάλλων!

Καθαρισμός σιδήρου

  • Για τον καθαρισμό σκουριασμένου σίδερου μπορείτε να φτιάξετε ένα παχύρρευστο μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό. Μόλις το ετοιμάσετε το μόνο που χρειάζεται είναι να το απλώσετε πάνω στην σκουριά. Στην συνέχεια το αφήνετε για 15 λεπτά και τρίβετε το σημείο με μία οδοντόβουρτσα, το ξεπλένετε με νερό και η σκουριά θα έχει γίνει παρελθόν.
  • Ένας άλλος τρόπος να αφαιρέσετε την σκουριά που έχει δημιουργηθεί από την οξείδωση του μετάλλου είναι το WD40. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι απλή. Ψεκάζετε με το σπρέι την σκουριά το αφήνεται λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθεί και τρίβετε με μία συρματένια βούρτσα και είναι έτοιμο.

Καθαρισμός χαλκού

  • Για τον καθαρισμό χάλκινων αντικειμένων από την οξείδωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι και αλάτι. Απλά κόβετε σε φέτες το λεμόνι και προσθέτετε πολύ αλάτι πάνω στις φέτες. Στην συνέχεια τρίβετε τα πρασινωπά σημεία του χάλκινου αντικειμένου.
  • Και στην περίπτωση της οξείδωσης του χαλκού μπορεί να βοηθήσει το WD40. Απλά ψεκάζετε το σημείο του χαλκού που έχει οξειδωθεί και στην συνέχεια σκουπίζετε με ένα πανάκι την επιφάνεια.

Καθαρισμός ασήμι

  • Αν έχουν οξειδωθεί ασημένια αντικείμενα μπορείτε να τα καθαρίσετε εύκολα με λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα με μισό ποτήρι ξύδι και να βάλετε μέσα το ασημένιο αντικείμενο. Το αφήνετε για 2-3 ώρες και μετά το ξεπλένετε με νερό και το σκουπίζετε καλά.
  • Αν τα ασημένια αντικείμενα είναι πολύ βρώμικα τότε χρησιμοποιείστε το WD40. Ψεκάζετε απλά το αντικείμενο με το WD40 και το τρίβετε με ένα πανί με ένα πανάκι μικρό-ινών, κάνοντας κυκλικές κινήσει.

Πρόληψη οξείδωσης μετάλλων

Το WD40 Multi-Use χάρη στην σύνθεσή του μπορεί να καθαρίσει διάφορα μεταλλικά αντικείμενα από βρωμιά και σκουριά κάνοντας τα σαν καινούρια. Εκτός όμως από τον άψογο καθαρισμό που προσφέρει στην οξείδωση μετάλλων έχει και την ιδιότητα να  προστατεύει τα μεταλλικά σας αντικείμενα από αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο. Το WD40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ!

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια πατήστε εδώ!