Η λίπανση του ρουλεμάν μπορεί να αυξήσει σημαντικά το χρόνο ζωής του.

Πόσοι από εσάς έχετε σκούτερ, ή skateboard ή αυτοκίνητο? Σίγουρα είστε πολλοί! Θα γνωρίζετε λοιπόν ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να συντηρείτε τα ρουλεμάν των αξόνων των τροχών. Παρακάτω θα βρείτε λεπτομερώς τι πρέπει να κάνετε για να λιπαίνετε σωστά ένα ρουλεμάν και με αυτόν τον τρόπο να παρατείνετε τη ζωή του!

Τι είναι το ρουλεμάν;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, τι είναι το ρουλεμάν; Το ρουλεμάν είναι ένα στοιχείο που επιτρέπει την περιστροφή ενός ή περισσότερων περιστρεφόμενων στοιχείων σε σχέση με ένα σταθερό άξονα. Συνήθως, υπάρχουν ρουλεμάν στους άξονες των τροχών σε σκούτερ, skateboards και στο αυτοκίνητο.

Το ρουλεμάν αποτελείται από 4 στοιχεία:

  1. Ένας εξωτερικό δακτύλιος
  2. Ένας εσωτερικός δακτύλιος
  3. Τα κυλιόμενα σώματα
  4. Τον κλωβό κυλίσεως

Τα κυλιόμενα σώματα βρίσκονται ανάμεσα του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου και συνδέονται με τον κλωβό κυλίσεως που εξασφαλίζει τη συντήρησή τους. Η φλάντζα είναι το τμήμα που καλύπτει τα κυλιόμενα σώματα, προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η είσοδος σκόνης ή άλλων υπολειμμάτων στο μηχανισμό. Γνωρίζοντας τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε σωστή λίπανση ρουλεμάν

Λίπανση ρουλεμάν: γιατί χρειάζεται;

Είναι σημαντικό να λιπαίνετε ένα ρουλεμάν για να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία του. Πράγματι, αν δεν είναι καλά συντηρημένα, τα κυλιόμενα σώματα θα φθαρούν. Για να αποφύγετε αυτή τη φθορά του αυτοκινήτου σας, σκεφτείτε τον καθαρισμό και τη λίπανση των ρουλεμάν.

Συχνότητα λίπανσης ενός ρουλεμάν

Η συχνότητα της συντήρησης εξαρτάται πάντα από τη χρήση που κάνετε. Για τα πατίνια, τα skateboards ή το σκούτερ σας προτείνεται κάθε 5 ή 10 χιλιόμετρα.

Πως να κάνετε σωστή λίπανση ρουλεμάν;

  1. Αποσυναρμολογήστε το ρουλεμάν

Αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα είναι να αφαιρέσετε το ρουλεμάν. Για να το κάνετε αυτό, βγάλτε το από τον άξονα του τροχού χρησιμοποιώντας έναν εξολκέα ρουλεμάν που μπορεί να σας δίνεται μαζί με την αγορά του αυτοκινούμενου σας ή αλλιώς μπορείτε να το βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Όταν το ρουλεμάν είναι εκτός άξονα, πρέπει να αφαιρέσετε τις φλάντζες σε κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε πως οι φλάντζες είναι το τμήμα εκείνο του ρουλεμάν που καλύπτει τα κυλιόμενα σώματα, προκειμένου να αποτρέπεται οι φθορά τους. Για να αφαιρέσετε τις φλάντζες χρησιμοποιήστε μια βελόνα ή την άκρη ενός κόπτη. Περάστε αυτές τις λεπτές, αιχμηρές επιφάνειες κάτω από τη φλάντζα του ρουλεμάν και χρησιμοποιήστε τις για μόχλευση.

  1. Καθαρίστε το ρουλεμάν

Πριν τη λίπανση του ρουλεμάν, είναι σημαντικό να καθαριστεί σωστά και να απομακρυνθούν τυχόν κατάλοιπα που επηρεάζουν το μηχανισμό, όπως η σκόνη. Για αυτό το σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα απολυπαντικό.

Βούρτσισμα: Ίσως είναι από τα σημαντικότερα και πιο λεπτομερή βήματα του καθαρισμού του ρουλεμάν. Πριν όμως προχωρήσετε καλό είναι να εμποτίσετε όλα τα μέρη του ρουλεμάν μέσα σε WD-40. Για αυτό το λόγο θα σας φανεί πολύ χρήσιμο το WD-40® Multi-Use Product 5 λίτρα. Ρίξτε το προϊόν σε μια λεκάνη και βυθίστε τα μέρη του ρουλεμάν. Αφήστε το για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα βρωμιάς.

Τέλος, σημαντικό είναι να στεγνώσετε καλά όλα τα μέρη. Έχει μεγάλη σημασία το ρουλεμάν να είναι στεγνό και καθαρό πριν τη λίπανση.

  1. Λιπάνετε το ρουλεμάν

Μόλις ο μηχανισμός είναι καθαρός, μπορείτε να προχωρήσετε στη λίπανση. Για τη λίπανση ενός ρουλεμάν θα χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο γράσο ή λιπαντικό ανάλογα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του ρουλεμάν. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το:

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Βαθμολογήστε το
  2. Διαβάστε και το πως μπορείτε να προστατέψετε και να συντηρήσετε τα εργαλεία σας εδώ.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.