Το ποδήλατο είναι ένα μέσω που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούνε για να πάνε βόλτες, για να γυμναστούν ή ακόμα και για να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές. Για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε χωρίς προβλήματα όμως, πρέπει να το διατηρούμε σε άριστη κατάσταση. Η συντήρηση του ποδηλάτου πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξαρτάται και από το πόσο το χρησιμοποιούμε. Η συντήρηση του περιλαμβάνει τον απλό καθαρισμό του, τον έλεγχο των ελαστικών του και το σημαντικότερο, τον καθαρισμό της αλυσίδας του. Η αλυσίδα στο ποδήλατο είναι το Α και το Ω ώστε να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια και να μην χάσει την χρηστικότητά του το ποδήλατο. Για αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα καλό λάδι ποδηλάτου.

Ουσιαστικά η αλυσίδα του ποδηλάτου είναι το εξάρτημα που δίνει ώθηση στο ποδήλατό μας και αποτελείται από πολλούς συνδέσμους και μεταλλικά μέρη. Οπότε η σωστή συντήρηση της αλυσίδας γίνεται με την σωστή λίπανσή της. Παρακάτω θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε και ποιο λάδι ποδηλάτου να χρησιμοποιήσουμε ώστε να μας προσφέρει το ποδήλατό μας μία ασφαλείς και χωρίς προβλήματα βόλτα.

Καθαρισμός και λάδι ποδηλάτου

Το σημαντικότερο είναι ο καθαρισμός της αλυσίδα του ποδηλάτου γιατί είναι αυτή που δέχεται και την περισσότερη φθορά. Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά το ποδήλατό σας πρέπει να βάζετε λάδι ποδηλάτου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν το χρησιμοποιείτε πιο αραιά τότε αντίστοιχα πιο σπάνια θα λιπαίνετε την αλυσίδα του.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε την αλυσίδα από βρωμιές και σκόνη. Απλά χρησιμοποιείτε σαπούνι, νερό και ένα μαλακό βουρτσάκι. Για να έχετε ολοκληρωμένη καθαριότητα στο ποδήλατό σας πλένετε και το κορμό του. Μόλις τελειώσετε με το πλύσιμο της αλυσίδας πάρτε ένα καθαρό στεγνό πανάκι και περάστε την αλυσίδα ώστε να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα βρωμιάς που μπορεί να έχουν μείνει. Στην συνέχεια παίρνετε το λάδι ποδηλάτου και το απλώνετε στην αλυσίδας γυρίζοντας ταυτόχρονα το πετάλι με το άλλο χέρι. Με αυτόν το τρόπο λιπαίνετε όλα τα μέλη της αλυσίδας. Λίγα λεπτά μετά παίρνετε ένα πανάκι πάλι και σκουπίζετε το λάδι που περισσεύει. Στην αγορά υπάρχουν πολλά λάδια ποδηλάτου αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το WD40 Multi-Use. Χάρη στην σύστασή του διατηρεί λειτουργικές τις αλυσίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε το βίντεο!

Το WD40 Multi-Use έχει άλλες 1999+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ!

Αν θέλετε να αγοράσετε το WD40 Multi-Use πατήστε εδώ.

 Tips

  1. Το υπερβολικό λάδωμα του ποδηλάτου μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει βλάβες στα εξαρτήματα. Η παραπάνω χρήση λιπαντικού προσελκύει βρωμιά και σκόνη. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντα να σκουπίζετε το επιπλέον λιπαντικό από το ποδήλατό σας.
  2. Μετά από βροχή η χρήση λαδιού ποδηλάτου είναι υποχρεωτική. Αφού προηγηθεί σκούπισμα και καθαρισμός του ποδηλάτου, η λίπανση της αλυσίδας πρέπει να γίνεται επιμελώς!
  3. Ανά καιρούς κάντε έλεγχο της αλυσίδας σας για σκουριά και διάβρωση γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιές και σε άλλα μέρη κίνησης του ποδηλάτου σας. Αν κάποιο εξάρτημα έχει σκουριάσει και δεν διορθώνεται, αντικαταστήστε το άμεσα.

Αν θέλετε να μάθετε πως να καθαρίσετε ένα σκουριασμένο σίδερο πατήστε εδώ!