Όλα τα σκάφη πριν τους καλοκαιρινούς μήνες και πριν τις ξέγνοιαστες βόλτες χρειάζονται μία προεργασία και έναν καθαρισμό. Το σκάφος όπως και η μηχανή του πρέπει να συντηρούνται ετησίως ώστε να προλάβετε ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιζόταν κατά την διάρκεια των διακοπών σας. Ειδικότερα αν το σκάφος είναι μέσα στο νερό όλο το χρόνο. Το σημαντικότερο κομμάτι της συντήρησης είναι ο καθαρισμός της γάστρας του σκάφους και ο καθαρισμός της μηχανής του. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε στο καθαρισμό προπέλας, η οποία είναι βασικό εξάρτημα της μηχανής.

Η προπέλα επειδή βρίσκεται μέσα στο νερό μεγάλο χρονικό διάστημα μαζεύει βρομιές της θάλασσας όπως στριδώνα ή φιδέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της υδροδυναμικής απόδοσης. Ο καθαρισμός της προπέλας διαφέρει, ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένη. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό με απλά σπιτικά υλικά και στην συνέχεια αν υπάρχουν σκληροί λεκέδες τότε να χρησιμοποιήσετε δραστικά επαγγελματικά προϊόντα.

Υλικά κατασκευής και καθαρισμός προπέλας

  1. Προπέλα αλουμινίου

Η προπέλα αλουμινίου είναι η πιο διαδεδομένη κυρίως σε ταχύπλοα σκάφη αναψυχής. Τα θετικά της είναι ότι δεν κοστίζει ακριβά, αποδίδει ικανοποιητικά, δεν διαβρώνεται εύκολα και τέλος επισκευάζεται φθηνά και εύκολα. Το αρνητικό της ότι παρουσιάζει αυξημένη παραμόρφωση στις ψηλές στροφές. Ο καθαρισμός της συγκεκριμένης προπέλας μπορεί να γίνει με ασετόν ή με ξύδι. Το μόνο που θα χρειαστεί  είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα με ένα φλιτζάνι ξύδι και ένα φλιτζάνι νερό. Στην συνέχεια παίρνετε ένα σφουγγαράκι το βουτάτε μέσα στο ξύδι και τρίβετε την προπέλα μέχρι να καθαρίσει τελείως.

  1. Ατσαλένια προπέλα

Το ανοξείδωτο ατσάλι σαν υλικό για προπέλα είναι το πιο σκληρό και άκαμπτο από τα υπόλοιπα υλικά. Το καλό με την ατσαλένια προπέλα είναι ότι αν χρησιμοποιείται παρατεταμένα παραμένει άκαμπτη και δεν μειώνεται η απόδοση της. Επιπλέον το ατσάλι είναι πιο ανθεκτικό στην διάβρωση και όσον αφορά την επισκευή τους είναι εύκολη αλλά στοιχίζει πιο ακριβά. Το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να καθαρίσει εύκολα με σκέτο ξύδι ή οινόπνευμα.

  1. Μπρούτζινη προπέλα

Ο μπρούτζος αποτελεί από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή προπέλας. Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι άλλα υλικά όπως πχ το ατσάλι ήταν καταλληλότερα. Παρόλα αυτά ακόμα υπάρχουν μπρούτζινες προπέλες. Ο καθαρισμός της μπρούτζινης προπέλας μπορεί να γίνει φτιάχνοντας ένα μείγμα από αλεύρι, ξίδι και αλάτι. Απλά χρησιμοποιείτε μισό ποτήρι ξύδι και ίσες ποσότητες από το αλεύρι και το αλάτι. Αν χρειάζεστε παραπάνω μείγμα χρησιμοποιείτε τις αντίστοιχες ποσότητες. Μόλις το ετοιμάσετε το απλώνετε σε ολόκληρη την επιφάνεια της προπέλας και το αφήνομε να δράσει για μισή ώρα. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα σφουγγαράκι και τρίβουμε την προπέλα. Τέλος ξεπλένουμε με νερό.

WD40

Μπορεί κατά την διάρκεια του καθαρισμού να παρατηρήσετε ότι η προπέλα σας έχει λεκέδες από σκουριά. Επίσης κάποια σημεία του σκάφους μπορεί να έχουν σκουριάσει και να χαλάνε την αισθητική του. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τους αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα με το WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί το Νο 1 αντισκωριακό έχοντας πολλαπλές χρήσεις. Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ψεκάσετε με το WD40 απευθείας πάνω στην σκουριά και να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά. Χάρης την σύνθεσή του εισχωρεί στην σκουριά και την εξολοθρεύει. Στην συνέχεια παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε το σημείο που βρίσκεται η σκουριά. Ταυτόχρονα η χρήση του WD40 αποτρέπει την επανεμφάνιση της σκουριάς.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως να καθαρίσετε μία εξωλέμβια μηχανή πατήστε εδώ!