Καθαρισμός οξείδωσης χαλκού και μπρούτζου χωρίς κόπο! Λόγω του υπέροχου χρώματος τους τα χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διακόσμηση των χώρων μας. Δεν παύουν όμως να χρειάζονται καθάρισμα και σωστή συντήρηση για να διατηρήσουν την λάμψη τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για γυάλισμα χαλκού και μάλιστα με συστατικά που όλοι διαθέτουμε στην κουζίνα. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τους 3 πιο εύκολους και αποτελεσματικούς.

Οξείδωση χαλκού και μπρούτζου

Ας δούμε πρώτα όμως τι συμβαίνει με την οξείδωση του χαλκού και του μπρούτζου. Όταν ο χαλκός έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο οξειδώνεται και έτσι προκύπτει το γνωστό αντιαισθητικό πρασίνισμα στην επιφάνεια του. Η διαφορά εδώ σε σχέση με άλλα μέταλλα είναι ότι η οξείδωση στο χαλκό λειτουργεί στην ουσία προς όφελος του! Το οξείδιο του χαλκού που σχηματίζεται στην επιφάνεια του δημιουργεί μία προστατευτική στρώση που αποτρέπει το οξυγόνο από το να εισχωρήσει βαθύτερα στο μέταλλο και να το διαβρώσει. Ο μπρούτζος είναι ουσιαστικά ένα κράμα χαλκού 88% και κασσίτερου 12%. Το καλό με το χρώμα του μπρούτζου είναι ότι οξειδώνεται ελάχιστα. Η οξείδωση του έχει επίσης πράσινη απόχρωση όπως και του χαλκού εφόσον είναι το βασικό συστατικό του.

Καθαρισμός οξείδωσης χαλκού με αλάτι και ξύδι

Σε ένα μπολ ή δοχείο -ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου- ρίξτε αρκετό μαγειρικό αλάτι (το συνηθισμένο σας) και προσθέστε λευκό ξύδι, τόσο ώστε να καλύπτεται επαρκώς το χάλκινο αντικείμενο. Ανακινήστε ελαφρά και αφήστε το διάλυμα να δράσει για περίπου 40 λεπτά. Σκουπίστε τρίβοντας απαλά με ένα καθαρό, στεγνό πανί και δείτε τη διαφορά!

Γυάλισμα χαλκού με λεμόνι

Για μικρά αντικείμενα όπως για παράδειγμα νομίσματα ή ένα μπρίκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνια ή λάιμ. Κόψτε το στη μέση προσθέστε λίγο αλάτι στην κομμένη επιφάνεια και τρίψτε το αντικείμενο με το λεμόνι. Εάν επιμένει η οξείδωση στίψτε τα λεμόνια και προσθέστε αρκετό αλάτι ώστε να δημιουργηθεί μία πάστα. Με το σφουγγαράκι των πιάτων τρίψτε το μείγμα στην επιφάνεια του χαλκού που επιμένει. Στη συνέχεια ξεβγάλτε με νερό και σκουπίστε με ένα στεγνό καθαρό πανί.

Καθαρισμός χαλκού με ξύδι αλάτι και αλεύρι

Σε ένα μπολάκι προσθέστε μία κουταλιά της σούπας αλάτι, μία κούπα του τσαγιού λευκό ξύδι και σταδιακά ανακατεύντας ρίξτε αλεύρι μέχρι το μείγμα να μπορεί να στέκεται. Απλώστε το στο αντικείμενο και αφήστε το να δράσει για 15′ έως μία ώρα ανάλογα με το βαθμό της οξείδωσης. Ξεβγάλτε με ζεστό νερό και σκουπίστε με ένα καθαρό, στεγνό πανί.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε για καθαρισμό και γυάλισμα χαλκού για να προστατέψτε τα χάλκινα/μπρούτζινα αντικείμενα και να βεβαιωθείτε ότι το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο, ψεκάστε με μία λεπτή στρώση από WD-40 Multi-Use Product και σκουπίστε ξανά με ένα μαλακό καθαρό και στεγνό πανί. Η μοναδική του σύνθεση θα καθαρίσει σε βάθος τυχόν υπολείμματα οξείδωσης, θα γυαλίσει και θα προστατέψει την επιφάνεια του χαλκού από την οξείδωση για περισσότερο.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε το WD-40 σε μαγειρικά σκεύη ή σκεύη τα οποία έρχονται σε επαφή με φαγητό.

 

Εάν δεν βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι σας μπορείτε να προμηθευτείτε online το WD-40 Multi Use Product Smart Straw εδώ. Δείτε επίσης τις 2.000+ χρήσεις του προϊόντος εδώ!