Ο καθαρισμός οξείδωσης χαλκού ευτυχώς  δεν είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα. Στο blog μας έχουμε ασχοληθεί με πολλά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά στο σπίτι. Σκουριά σε μέταλλα, συντήρηση και λίπανση αλυσίδων, χαλασμένοι και… καθόλου αθόρυβοι μεντεσέδες… Δύσκολα ή εύκολα, όλα είναι θέμα DIY, δηλαδή “do it yourself”! Η εμπειρία μας είναι μεγάλη και μας αρέσει να την μοιραζόμαστε μαζί σας. Και εδώ, λοιπόν, θα διαβάσετε για το πως θα δώσετε αποτελεσματική λύση στον καθαρισμό της οξείδωσης χαλκού μόνοι σας!

 

Σε τι διαφέρει η οξείδωση χαλκού από την οξείδωση σιδήρου

 

Θα αναρωτηθείτε τώρα γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε τέτοιες λεπτομέρειες. Θα πρέπει να μάθετε τα χαρακτηριστικά όλων των υλικών που υπάρχουν στο σπίτι σας; Ποια είναι και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους. Σίγουρα όχι! Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο και κόπο για να γίνετε ειδικοί στο κάθε τι. Αν μάθετε, όμως, ένα – δυο βασικά πράγματα για πολύ συνηθισμένα υλικά, όπως ο χαλκός και το σίδηρο, θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο. Θα ξέρετε πολύ γρήγορα τι είναι αυτό που έχετε απέναντι σας και πως λύνεται. Και επειδή το ίντερνετ είναι ένα χαοτικό μέρος πληροφόρησης, κρατήστε κυρίως αυτό: Η οξείδωση του χαλκού λειτουργεί υπέρ του χαλκού! Πώς γίνεται αυτό;

Το στρώμα που δημιουργείται από την οξείδωση πάνω στον χαλκό τον προστατεύει γιατί αποτρέπει την περαιτέρω οξείδωση του. Στο σίδηρο, από την άλλη, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ίσα ίσα η σκουριά άμα ξεκινήσει και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα γίνεται όλο και πιο βαθιά και καταστροφική. Επίσης, ενώ στο σίδηρο βλέπουμε πολύ συχνά την οξείδωση του, ο χαλκός δεν οξειδώνεται τόσο εύκολα. Όταν οξειδωθεί, όμως, μην περιμένετε να δείτε κάποιο καφετί στρώμα, όπως γίνεται με το σίδηρο. Το στρώμα που δημιουργείται έχει πρασινωπό χρώμα.

Πώς γίνεται σωστά ο καθαρισμός οξείδωσης χαλκού;

Δεν θα χρειαστείτε ιδιαίτερα πράγματα για τον καθαρισμό οξείδωσης χαλκού. Για αρχή το αλάτι και το ξύδι που βρίσκεται στο ντουλάπι σας μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Βάλτε στο χάλκινο σκεύος που θέλετε να καθαρίσετε μεγάλη ποσότητα ξυδιού – κατά προτίμηση λευκό- και προσθέστε και πολύ αλάτι.  Αφήστε το διάλυμα για περίπου τρία τέταρτα και μετά ξεβγάλτε το. Σίγουρα το πράσινο στρώμα της οξείδωσης θα έχει υποχωρήσει αν όχι εξαφανιστεί.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εύκαιρο ξύδι μπορείτε να δοκιμάσετε με λεμόνι! Κόψτε φέτες λεμόνι, προσθέστε αλάτι στην επιφάνεια τους και ξεκινήστε να τρίβετε κάθε πρασινωπή επιφάνεια που βλέπετε πάνω στον χαλκό.

Αν θέλετε, όμως, ο καθαρισμός οξείδωσης χαλκού να γίνει μια πραγματικά εύκολη υπόθεση, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το WD-40 Multi-Use Product.   Ψεκάστε μια – δυο φορές πάνω στο πρασινωπό στρώμα της οξείδωσης και ύστερα σκουπίστε την επιφάνεια με ένα πανί.

Αυτό που μπορούμε να σας συμβουλέψουμε γενικά για τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν είναι να μην τα αφήνετε να χρονίζουν. Όσο αποτελεσματικές και αν είναι οι λύσεις που μπορείτε να τους δώσετε με απλά υλικά, πιο αποτελεσματική παραμένει η πρόληψη! Εκτός από τον άψογο καθαρισμό οξείδωσης χαλκού,το WD40 προσφέρει και εξαιρετική προστασία μεγάλης διάρκειας. Όπως και αν προτιμήσετε να φροντίσετε τα χάλκινα σκεύη σας, μην ξεχάσετε να τους παρέχετε και προστασία.

 

Το WD-40 έχει άλλες 1999 χρήσεις. Ανακαλύψτε τες όλες!