Οι περισσότερες κουζίνες πλέον είναι εξοπλισμένες με κεραμικές εστίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κεραμικές εστίες υπερέχουν αισθητικά, είναι πιο ασφαλείς και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα όμως για να μην χάσουν τη χρηστικότητά τους, ο καθαρισμός κεραμικής εστίας είναι απαραίτητος. Όσο και να προσέχετε λοιπόν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, οι κεραμικές εστίες είναι δύσκολο να μην λερωθούν.

Επίσης πολλές φορές δημιουργούνται και δύσκολοι λεκέδες τους οποίους προσπαθείτε για ώρες να αφαιρέσετε. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζετε πως να τις καθαρίσετε σωστά για να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση όσα χρόνια και αν περάσουν. Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό κεραμικής εστίας.

Καθημερινός καθαρισμός κεραμικής εστίας

Ο καθαρισμός κεραμικής εστίας είναι απαραίτητος μετά από κάθε μαγείρεμα ώστε να μην συσσωρεύονται βρωμιά και λίπη. Ο καθημερινός καθαρισμός στην εστία της κουζίνας σας είναι ιδιαίτερα απλός. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις σαπουνίσετε με ένα υγρό σφουγγάρι αφού πρώτα έχουν κρυώσει. Στην συνέχεια τις ξεπλένετε μέχρι να φύγουν όλα τα υπολείμματα φαγητού. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος για τον καθημερινό  καθαρισμός κεραμικής εστίας. Μπορείτε να πάρετε ένα λεμόνι να το κόψετε στην μέση και να τρίψετε το ένα κομμάτι λεμονιού πάνω στην επιφάνεια της εστίας. Το αφήνετε να δράσει για μερικά λεπτά και στην συνέχεια το καθαρίζετε με ένα υγρό πανάκι. Τέλος παίρνετε ένα στεγνό πανί ή μία χαρτοπετσέτα και στεγνώνετε καλά την επιφάνεια.

Καθαρισμός δύσκολων λεκέδων

1)Μαγειρική σόδα

Ο καθαρισμός κεραμικής εστίας μπορεί να γίνει με σπιτικά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Αν δεν θέλετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε προϊόντα του εμπορίου, καθαρίστε τα καμένα λίπη με μαγειρική σόδα. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι απλή. Αρχικά ρίχνετε την μαγειρική σόδα διάσπαρτα σε ολόκληρη την επιφάνεια της κεραμικής εστίας. Στην συνέχεια παίρνετε ένα στεγνό μαλακό σφουγγαράκι και τρίβετε την μαγειρική σόδα πάνω στην εστία. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσετε το τρίψιμο με ένα βρεγμένο πανί μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα της σόδας.

2)Λάδι ή ξύδι

Δύο άλλα σπιτικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό κεραμικής εστίας από δύσκολους λεκέδες είναι το λάδι και το ξύδι. Για να δράσουν σωστά αυτά τα υλικά πρέπει η κεραμική εστία να είναι ακόμα ζεστή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε λίγο λάδι ή ξύδι πάνω στο λεκέ. Το αφήνετε να δράσει για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και στην συνέχεια τον αφαιρείτε με μία ειδική ξύστρα.  Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο υλικών είναι ότι το ξύδι είναι πιο δραστικό αποτρέποντας να κολλήσει περισσότερο ο λεκές. Ο συγκεκριμένος τρόπος καθαρισμού είναι ιδανικός για λεκέδες από γάλα.. αλλά όχι μόνο!

3)WD40

Αν ο καθαρισμός κεραμικής εστίας δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα με τις σπιτικές λύσεις, ήρθε η ώρα του WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προϊόν χάρη στην δράσει του μπορεί να αφαιρέσει και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Είναι ένα σπρέι πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Σίγουρα θα το έχετε χρησιμοποιήσει για να αφαιρέσετε σκουριά από διάφορα αγαπημένα σας εργαλεία ή για να λιπάνετε μεντεσέδες θυρών.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να το χρησιμοποιήσετε και για τον καθαρισμό κεραμικής εστίας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι σε κρύα κεραμική εστία να ψεκάσετε μία μικρή ποσότητα από το WD40 πάνω στο λεκέ. Το αφήνετε για ένα λεπτό για να εισχωρήσει στα λίπη και την βρωμιά και να τα εξαφανίσει. Στην συνέχεια παίρνετε ένα στεγνό πανάκι και τρίβετε το λεκέ. Μόλις απομακρυνθεί ο λεκές σαπουνίζετε πολύ καλά την κεραμική εστία και την σκουπίζετε με ένα καθαρό, στεγνό πανί.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Τι πρέπει να αποφύγετε

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε ώστε να προφυλάξετε την κεραμική σας εστία. Ένα από αυτά είναι τα ακατάλληλα σκεύη. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σκεύη με λεία βάση γιατί οι κατσαρόλες με τραχιά βάση μπορεί να δημιουργήσει γρατσουνιές στην εστία. Επιπλέον είναι σημαντικός ο τρόπος που τοποθετείτε τα σκεύη. Πρέπει να τα σηκώνετε για να τα μετακινήσετε και όχι να τα σέρνετε γιατί θα δημιουργήσουν γραμμές και γρατσουνιές.

Ένας ακόμα εχθρός της κεραμικής εστίας είναι το αλάτι, η ζάχαρη και γενικότερα τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά σάκχαρα. Το ίδιο ισχύει και για υλικά όπως το πλαστικό ή το αλουμινόχαρτο. Αν κάποιο από τα παραπάνω πέσει πάνω σε ζεστή κεραμική εστία μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Για αυτό θα ήταν καλό μόλις έρθουν σε επαφή με την καυτή εστία να τα σκουπίσετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί.

Κάτι ακόμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να μαγειρέψετε σε κεραμική εστία με λεκέδες. Θα ήταν καλύτερο πρώτα να καθαρίσετε την εστία και μετά να την χρησιμοποιήσετε για να μην καούν πάλι τα ήδη καμένα λίπη. Μετά η αφαίρεσή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Αν θέλετε να μάθετε πως βγαίνει η σκουριά από τα πλακάκια πατήστε εδώ!