Ο καθαρισμός γράσου είναι σίγουρα ένας μεγάλος μπελάς! Είναι πολλά τα είδη των λεκέδων που βγαίνουν δύσκολα: αίμα, κρασί, χρώματα από δυνατές μπογιές. Αν, λοιπόν, υπάρχει μια λίστα με δύσκολους λεκέδες φανταστείτε ότι το γράσο βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις!

Πώς μπορείτε να λερωθείτε με γράσο; Δυστυχώς είναι πάρα πολύ απλό. Αν έχετε αμάξι, μοτοσυκλέτα ή ακόμη και ποδήλατο χρειάζεται να τα διατηρείτε καθαρά. Εκεί ακριβώς έρχεται και η “επικίνδυνη” συνάντηση σας με το γράσο. Η αλυσίδα του ποδηλάτου και τα εσωτερικά, μηχανοκίνητα μέρη του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας χρειάζονται λίπανση. Η λίπανση του γράσου από τη μια φροντίζει για την καλή και σωστή λειτουργία τους από την άλλη χαρίζει απλόχερα λεκέδες στα ρούχα μας! Έτσι, λοιπόν, το γράσο μας είναι απαραίτητο αλλά εξίσου απαραίτητος μας είναι και ο καθαρισμός γράσου!

 

Γιατί είναι δύσκολος λεκές το γράσο; 

 

Ο λόγος που ο καθαρισμός γράσου είναι τόσο δύσκολος είναι γιατί το γράσο είναι τρομερά παχύρευστο. Σκεφτείτε ότι έχει δημιουργηθεί για να παράγει λίπανση σε όλα τα είδη μηχανημάτων με κινητά μέρη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να είναι τόσο ισχυρό και τόσο λιπαρό που να δημιουργεί λίπανση αποτελεσματική σε περιβάλλοντα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά άμα δεν έχετε το εργαλείο που το διοχετεύει, τον λεγόμενο γρασαδόρο, θα αναγκαστείτε να το τοποθετήσετε με το χέρι. Το πόσες πιθανότητες υπάρχουν να λερωθείτε, το αφήνουμε στην φαντασία σας!

 

Αποτελεσματικός καθαρισμός γράσου

 

Πολλά “πειράματα” καθαρισμού έχουν γίνει για το γράσο. Από αυτά, αρκετά αποτελεσματικό έχει φανεί το πράσινο σαπούνι για ρούχα σε σκόνη. Ρίχνετε μεγάλη ποσότητα πάνω στο λεκέ και τον βρέχετε με νερό. Έπειτα τον τρίβετε δυνατά για περίπου 5 λεπτά και ύστερα τον ξεβγάζετε. Οι πιθανότητες να έχει καθαρίσει είναι πράγματι πολλές. Ωστόσο αν δεν έχει καθαρίσει, υπάρχει ένας τρόπος που βγάζει 100% τον λεκέ από γράσο και είναι ο παρακάτω:

Βήμα 1

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτόνι και βάλτε το ανάμεσα στην καθαρή και στην λεκιασμένη πλευρά του ρούχου. Είναι σημαντικό το χαρτόνι  να μπει ακριβώς πίσω από την λεκιασμένη περιοχή και να την διαχωρίσει από το υπόλοιπο καθαρό ύφασμα.

Βήμα 2

Πάρτε ένα WD-40 και ψεκάστε στο σημείο που βρίσκεται ο λεκές. Το WD40 θα κάνει ξανά “φρέσκο” το γράσο, σαν να είχατε λερωθεί μόλις τώρα! Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να γίνει αποτελεσματικός ο καθαρισμός γράσου από το ρούχο. Το χαρτόνι που έχετε τοποθετήσει πίσω από το λεκέ θα αποτρέψει να λερωθεί οποιοδήποτε άλλο σημείο του ρούχου.

Βήμα 3

Πάρτε μια μεγάλη ποσότητα σόδας και ρίξτε την πάνω στον λεκέ. Αφήστε την για 1 περίπου λεπτό να δράσει και να απορροφήσει το γράσο. Μετά πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και αρχίστε να τρίβετε την περιοχή του λεκέ. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις και προσπαθήστε να “πιέζετε” προς τα μέσα ώστε να εισχωρήσει η σόδα όσο πιο βαθιά γίνεται. Τινάξτε την σόδα που περισσεύει στον νιπτήρα ώστε η περιοχή του λεκέ να μην έχει μεγάλη ποσότητα σόδας μετά το τρίψιμο.

Βήμα 4

Πάρτε ένα υγρό σαπούνι για τα πιάτα και βάλτε μια μεγάλη ποσότητα πάνω στην περιοχή του λεκέ. Ξεκινήστε να τρίβετε για 5 λεπτά με την ίδια οδοντόβουρτσα και με τις ίδιες κινήσεις. Στην συνέχεια βγάλτε το χαρτόνι από το πίσω μέρος και αφήστε το για 5 λεπτά.

Βημα 5

Τέλος βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο ώστε να πλυθεί καλά από όλα τα προϊόντα που του έχετε βάλει.

 

Ξέρουμε, είναι λίγο χρονοβόρος ο καθαρισμός γράσου αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Σας το προτείνουμε, όμως, ανεπιφύλακτα. Από τη στιγμή που θα μπείτε στην διαδικασία, καλό θα είναι τουλάχιστον να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα!

Το WD-40 Multi-Use Product έχει άλλες 1999 χρήσεις. Ανακαλύψτε τες όλες!