Τους καλοκαιρινούς μήνες όσοι έχουν σκάφος ή φουσκωτό δεν χάνουν την ευκαιρία να πηγαίνουν διακοπές με αυτό! Η αλήθεια είναι ότι αυτό το είδος διακοπών προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Ενώ όμως επισκέπτεστε τα νησάκια και γεμίζετε εμπειρίες ταυτόχρονα φθείρεται η γάστρα του σκάφους σας. Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος του καλοκαιριού και των διακοπών έρχεται η συντήρηση του σκάφους! Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συντήρησης είναι ο καθαρισμός του σκάφους και κυρίως ο καθαρισμός γάστρας του σκάφους.

Η γάστρα είναι το σημείο στο σκάφος που μαζεύει την περισσότερη βρωμιά και χρειάζεται ένα καλό καθαρισμό. Είναι γνωστό πως η εξωτερική επιφάνεια της γάστρας καλύπτεται από μια ειδική ρητίνη που ονομάζεται gelcoat, και είναι αυτή που προστατεύει ουσιαστικά τη γάστρα μας. Στο gelcoat όμως μπορεί να προκληθεί διάβρωση αφού είναι συνεχώς εκτεθειμένο στον ήλιο και στο θαλασσινό νερό. Έτσι όσο περνάει ο καιρός θα παρατηρήσετε ότι η γάστρα του σκάφους σας χάνει την γυαλάδα της και γίνεται πορώδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιο εύκολα λεκέδες οι οποίοι δύσκολα φεύγουν και μπορεί να προκαλέσουν χειρότερα προβλήματα στην γάστρα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο καθαρισμός γάστρας του σκάφους μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καθαρισμός γάστρας

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, για μία «υγιής» γάστρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το gelcoat για αυτό πρέπει να το διατηρούμε σε άριστη κατάσταση. Όταν λοιπόν το σκάφος θα μείνει έξω από τι νερό κατά την διάρκεια του χειμώνα τότε έρχεται η ώρα του καθαρισμού της γάστρας. Ο καθαρισμός δεν εμπεριέχει μόνο το πλύσιμο της γάστρας αλλά και την συντήρησή της. Παρακάτω υπάρχουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

  1. Αρχικά πρέπει να πλύνετε και να καθαρίσετε την γάστρα από οτιδήποτε λεκέδες υπάρχουν πάνω της.
  2. Στην συνέχεια πρέπει με προσοχή να ελέγξετε αν υπάρχει ράγισμα ή χτύπημα στο gelcoat. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ράγισμα μπορεί να προχωρήσει και να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην γάστρα. Για αυτό πρέπει να προβείτε στην επιδιόρθωσή του για να μην αντιμετωπίσετε χειρότερα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρίψετε καλά την επιφάνεια του gelcoat που έχει ραγίσει και μετά να εφαρμόσετε νέες στρώσεις gelcoat. Τέλος τρίβετε πάλι την επισκευασμένη περιοχή και συνεχίζετε με το γυάλισμα.
  3. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να γυαλίσετε την γάστρα ώστε να επανέλθει η λάμψη του gelcoat και να εξαφανιστεί ότι ατέλεια υπάρχει.
  4. Και τέλος αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι το κέρωμα της γάστρας. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η λάμψη του gelcoat αλλά και για να κλείσουν όλοι οι πόροι που προσελκύουν την βρωμιά.

Καθαρισμός επίμονων λεκέδων με WD40

Κατά την διάρκεια που πραγματοποιείται ο καθαρισμός γάστρας του σκάφους μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιοι κίτρινοι ή καφέ λεκέδες είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Όπως επίσης μπορεί να υπάρχουν σημάδια από σκουριά γύρω από τα εξαρτήματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν. Σε αυτήν την περίπτωση η καλύτερη λύση για την εξαφάνιση των λεκέδων είναι το WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι Νο 1 αντισκωριακό με πολλαπλή χρήση. Το WD40 Multi Use έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Χάρης την προηγμένη σύστασή του εισχωρεί στο λεκέ και τον εξουδετερώνει εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψεκάσετε με το WD40 πάνω στους λεκέδες. Το αφήνετε να δράσει για 5 λεπτά και μετά παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε το σημείο. Αν είναι λεκές από σκουριά μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως να καθαρίσετε εξωλέμβια μηχανή πατήστε εδώ!