Ο καθαρισμός αλάτων εξωλέμβιας μηχανής αποτελεί προτεραιότητα στη συντήρηση ενός σκάφους. Εξωλέμβιες μηχανές χρησιμοποιούνται τόσο σε σκάφη και μικρές βάρκες όσο και σε μεγάλα επαγγελματικά σκάφη που φτάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες.

 

Δύο είναι οι κατηγορίες των μηχανών αυτών: η δίχρονη και η τετράχρονη. Η δίχρονη είναι μια απλή, ελαφριά κατασκευή, η οποία πετυχαίνει άμεση απόκριση και υψηλές επιδόσεις. Φυσικά έχει και μειονεκτήματα. Το πιο βασικό είναι η αυξημένη κατανάλωση σε σύγκριση με μια τετράχρονη μηχανή. Οι τετράχρονες μηχανές είναι πιο οικονομικές στην κατανάλωση καυσίμων αλλά είναι πιο βαριές. Επίσης στερούνται δυναμικής σε σχέση με τις δίχρονες μηχανές. Είτε έχετε δίχρονη είτε τετράχρονη, ο καθαρισμός αλάτων εξωλέμβιας είναι μια σημαντική υπόθεση. Αν δεν την φροντίζετε τακτικά, οι φθορές δημιουργούν ζημιές και βλάβες που δεν μπορούν να διορθωθούν από ένα σημείο και μετά. Είναι πολλές φορές που οι ιδιοκτήτες σκαφών αμελούν μια τέτοια εργασία γιατί πιστεύουν ότι η χρήση 3 ή 4 μηνών του σκάφους είναι ακίνδυνη. Δεν είναι μεγάλο το διάστημα για να προκληθούν φθορές που να ζημιώσουν τόσο πολύ την μηχανή. Αυτό, όμως, δεν ισχύει.

 

Σωστή χρήση εξωλέμβιας μηχανής

 

Πριν περάσουμε στον καθαρισμό αλάτων εξωλέμβιων μηχανών καλό θα είναι να γνωρίζετε δυο πράγματα για την σωστή χρήση της. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης λεπτομέρειες γύρω από την λειτουργία και την συντήρηση της μηχανής. Με αυτόν τον τρόπο θα της δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Αρχικά πρέπει να γίνεται προθέρμανση του κινητήρα πριν ξεκινήσετε την βόλτα με το σκάφος. Είναι καλό να ξεκινάει η χρήση του ήπια και σταδιακά. Το ίδιο ήπια και σταδιακή πρέπει να είναι και η αύξηση στροφών. Είναι πιο ασφαλές μετά την εκκίνηση ο κινητήρας να μην λειτουργεί σε όλες του τις στροφές. Επίσης όταν το σκάφος είναι σταματημένο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να “μαρσάρετε” τον κινητήρα με την υψηλότερη ταχύτητα. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί γιατί η ψύξη σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αρκετή κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Όταν η μηχανή βρίσκεται σε λειτουργία, τα καλώδια θα πρέπει πάντα να παραμένουν συνδεδεμένα στους πόλους της μπαταρίας. Αν δεν συμβεί αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιο ηλεκτρονικό εξάρτημα να πάθει βλάβη ή να καταστραφεί ολοσχερώς. Τέλος για να μπορεί να γίνει πλήρης αναρρόφηση της αντλίας θαλάσσης με νερό για την ψύξη, είναι απαραίτητο η μηχανή να βρίσκεται πάντα σε κάθετη θέση προς την θάλασσα.

 

Καθαρισμός αλάτων εξωλέμβιας μηχανής

 

Για να γίνει σωστά ο καθαρισμός αλάτων εξωλέμβιας μηχανής πρέπει να φροντίσουμε για τον συνολικό καθαρισμό της μηχανής. Έχουμε και λέμε:

Βήμα 1

Τοποθετήστε τα «αυτιά» στις εισόδους νερού της μηχανής. Ανοίξτε το νερό και έπειτα ανοίξτε την μηχανή. Περιμέντε πρώτα να ανεβάσει θερμοκρασία η μηχανή και ύστερα ξεκινήστε το πλύσιμο. Γιατί; Γιατί πρέπει να ανοίξει ο θερμοστάτης ώστε το νερό να μπορεί να διοχετευθεί και να καθαρίσει ολόκληρο το κύκλωμα ψύξης της μηχανής.

Βήμα 2

Πάρτε μια λεκάνη με νερό και ρίξτε μέσα σαπούνι. Στην συνέχεια πάρτε ένα πανί και αρχίστε να καθαρίζετε καλά το μοτέρ της μηχανής. Στην συνέχεια ξεβγάλετε πολύ καλά με νερό και σκουπίστε με ένα πανί.

Bήμα 3

Ανοίξτε το καπάκι της μηχανής και πάρτε το WD40. Μπορείτε να ψεκάσετε με ακρίβεια κάθε μεταλλικό σημείο του κινητήρα χάρη στο σύστημα Smart Straw. O καθαρισμός αλάτων εξωλέμβιας μηχανής είναι πλέον γεγονός!

Απλά, γρήγορα, εύκολα, μα πάνω από όλα αποτελεσματικά!!!

Το WD-40 έχει άλλες 1999 χρήσεις. Ανακαλύψτε τες όλες!