Το καλοκαίρι  έφτασε και μαζί με αυτό η αγαπημένη ασχολία μας που είναι το ψάρεμα. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από ένα επιτυχημένο ψάρεμα και ακόμα περισσότερο η γεύση των φρέσκων ψαριών. Τόσο κατά την εποχή ψαρέματος όσο και μετά από αυτήν, δεν πρέπει να ξεχνάμε την σωστή συντήρηση και την επισκευή καλαμιού ψαρέματος, για να αποφύγουμε τις φθορές και τις δυσάρεστες εκπλήξεις πριν από την επόμενη φορά που θα πάμε για ψάρεμα στη θάλασσα. Ακόμα και τα πιο ακριβά καλάμια ψαρέματος χρειάζονται σωστή αποθήκευση και συντήρηση για να μην χάσουν την ελαστικότητα και την αντοχή τους.

Όρθια στάση κατά την αποθήκευση

Όταν αποθηκεύεται τα καλάμια καλό είναι να μην τα ακουμπάτε πάνω σε τοίχους ή άλλα αντικείμενα γιατί με το πέρασμα του χρόνου θα εμφανίσουν κύρτωση. Αφήστε τα στο πάτωμα ή ιδανικότερα πάνω σε θήκη ειδική για αποθήκευση καλαμιών. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ακουμπισμένα στον τοίχο, λόγω της καμπύλης που δημιουργείται η μνήμη του ανθρακονήματος θα τα στραβώσει. Επίσης καλό θα ήταν να μην τα αφήνετε σε μέρη που υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία, γιατί η ζέστη θα τα αλλοιώσει. Αν αποθηκεύετε πολλά καλάμια στο ίδιο σημείο, καλό θα ήταν να μην εφάπτονται μεταξύ τους, γιατί παρουσιάζονται γρατσουνιές. Ένας τρόπος να το αποφύγετε είναι να τα τυλίγεται με ειδικές ταινίες velcro.

Καθαρισμός καλαμιών ψαρέματος

Αρχικά πρέπει να προσέξετε όλα εκείνα τα μέρη που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν βλάβη. Η βρομιά και η υγρασία μπορεί να επηρεάσουν τα μέρη του καλαμιού και τις ενώσεις. Καθαρίστε τα με ένα υγρό πανάκι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όλους τους λεκέδες. Αν μερικοί λεκέδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν, χρησιμοποιήστε καθαριστικό πιάτων ή κάποιο άλλο ειδικό προϊόν για καθαρισμό καλαμιών.

Ιδανικά για τον καθαρισμό τους μπορείτε να χρησιμοποιείτε WD40  μιας και αποτρέπει την οξείδωση και αφαιρεί τυχόν επίμονους λεκέδες. Μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιήστε το WD40 Silicone Spray το οποίο λιπαίνει τις ενώσεις και απωθεί την σκόνη.

Αν τα καλάμια έχουν πάνω τους αυτοκόλλητα θα πρέπει να τα αφαιρέσετε γιατί με το χρόνο θα μουχλιάσουν. Επίσης καθαρίστε με νερό τους σπόγγους και τα grip για να μην διαβρωθούν.

Μεταφορά καλαμιών ψαρέματος

Όταν μεταφέρετε τα καλάμια ψαρέματος θα πρέπει να έχετε ειδικές θήκες για να αποφύγετε τυχόν ζημιές κατά την μεταφορά τους και ειδικότερα στους μηχανισμούς. Επίσης μην τα πετάτε στο έδαφος γιατί μπορεί να πάθουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Για την επισκευή καλαμιού ψαρέματος ιδανικά να απευθύνεστε καλύτερα σε επαγγελματίες. Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.