Οι περισσότεροι πλέον έχουμε στην κουζίνα μας κεραμικές εστίες και επειδή είναι πιο εύχρηστες αλλά και επειδή είναι πιο μοντέρνες. Αν και διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, οι κεραμικές εστίες θέλουν προσοχή στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να παραμείνουν σαν καινούργιες. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν λεκέδες και γρατζουνιές τα οποία θα χαλάσουν την όψη της κεραμικής εστίας και δύσκολα αφαιρούνται. Βέβαια με το καθημερινό μαγείρεμα οι λεκέδες είναι αναπόφευκτοι αλλά αν δράσουμε γρήγορα και με το σωστό τρόπο μπορούμε να τους αφαιρέσουμε γρήγορα και χωρίς να προκαλέσουμε γδαρσίματα. Τι γίνεται όμως αν λόγω απροσεξίας δημιουργήσουμε γδαρσίματα στην κεραμική μας εστία?

Υπάρχει η περίπτωση να δούμε γδαρσίματα στην κεραμική εστία αλλά στην πραγματικότητα να είναι απλά δύσκολοι λεκέδες. Πχ. Η ζάχαρη είναι ένα υλικό που αφήνει γραμμές πάνω στην κεραμική μας εστία αλλά αν την καθαρίσουμε σωστά μπορεί να φύγουν τα υποτιθέμενα γδαρσίματα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που όντως υπάρχουν γδαρσίματα στην κεραμική μας εστίας. Σε αυτήν την περίπτωση αν δεν είναι βαθιές οι γρατζουνιές μπορούμε να τις αφαιρέσουμε. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να εξαφανίσετε τα γδαρσίματα από την κεραμική σας εστία.

Πρώτη Λύση

Το λεμόνι. Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τα γδαρσίματα στην κεραμική σας εστία με ένα φυσικό υλικό, το λεμόνι. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι πολύ απλή. Για αρχή με πολύ προσοχή αφαιρείτε τα πολλά με ένα πανάκι. Στην συνέχεια παίρνετε ένα μαλακό σφουγγαράκι και υγρό για τα πιάτα και σαπουνίζετε την κεραμική εστία. Στην συνέχεια κόβετε σε φέτες ένα λεμόνι και τις τρίβετε σε ολόκληρη την επιφάνεια δίνοντας περισσότερο έμφαση στα σημεία που είναι οι γρατζουνιές. Το αφήνετε να δράσει για 2-3 λεπτά και μετά με ένα πανάκι και χλιαρό νερό ξεπλένετε την επιφάνεια της κεραμικής εστίας. Τέλος παίρνετε ένα στεγνό καθαρό πανάκι και στεγνώνετε καλά την επιφάνεια και είναι έτοιμη και αγρατζούνιστη.

Δεύτερη Λύση

WD40 Multi Use. Αν δεν είχατε τα επιθυμητά αποτελέσματα με την πρώτη λύση και εξακολουθούν να υπάρχουν γδαρσίματα στην κεραμική σας εστία, ήρθε η ώρα για το WD40, για σίγουρα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το Νο. 1 αντισκωριακό στο κόσμο με πολλαπλές χρήσεις. Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ! Χάρη στην προηγμένη του δράσει μπορεί να αφαιρέσει εύκολα και αποτελεσματικά γρατζουνιές σε διάφορες επιφάνειες. Στην προκειμένη περίπτωση θα το χρησιμοποιήσουμε για να εξαφανίσουμε τα γδαρσίματα από την κεραμική μας εστία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι σε κρύα κεραμική εστία να ψεκάσετε μικρή ποσότητα WD40 πάνω στην γρατζουνιά. Το αφήνετε λίγα δευτερόλεπτα και στην συνέχεια με ένα μαλακό πανάκι τρίβετε την γρατζουνιά μέχρι να εξαφανιστεί. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία. Μόλις εξαφανιστούν τα γδαρσίματα σαπουνίζετε καλά την κεραμική εστία και την στεγνώνετε και είναι έτοιμη και σαν καινούρια!

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Πως να αποφύγουμε τα γδαρσίματα στην κεραμική εστία.

Ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούμαστε και να αγχωνόμαστε για τις γρατζουνιές στην κεραμική μας εστία ενώ μπορούμε να τις αποφύγουμε? Αν χρησιμοποιούμε και καθαρίζουμε σωστά την κεραμική εστία δεν θα έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με τις γρατζουνιές. Κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:

  • Να καθαρίζετε άμεσα τους λεκέδες που δημιουργούνται από το μαγείρεμα. Μόλις κρυώσει η κεραμική εστία πρέπει να καθαρίζετε όποιο λεκέ ή βρωμιά υπάρχει και έτσι είναι έτοιμη και για την επόμενη χρήση. Αν πέσει ζάχαρη ή σιρόπι από την κατσαρόλα όμως σκουπίστε απευθείας καθώς είναι ο χειρότερος εχθρός.
  • Για τον καθαρισμό των λεκέδων δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα όπως πχ. σύρμα. Μπορεί να αφαιρείτε πιο εύκολα ο λεκές με αυτά τα αντικείμενα αλλά έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία γρατζουνιών. Το μόνο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν ο λεκές είναι σκληρός, είναι η ειδική ξύστρα  αφαίρεσης λεκέδων για κεραμικές εστίες.
  • Πρέπει να επιλέγετε σωστά μαγειρικά σκεύη. Θα πρέπει τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στις κεραμικές εστίες να είναι λεία και επίπεδα. Τέλος μην ξεχνάτε όταν θέλετε να μετακινήσετε τα σκεύη σας στην κεραμική εστία να μην τα σέρνετε αλλά να τα σηκώνετε.

Αν θέλετε να μάθετε πως να γυαλίσετε χάλκινα σκευή πατήστε εδώ!