Αφαιρετικό σκουριάς. Εάν κάνετε μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατοντάδες τρόπους  και συμβουλές για την αφαίρεση της σκουριάς. Από σπιτικές λύσεις έως χημικά διαλύματα, εργαλεία και επαναστατικά προϊόντα. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος αλλά αρκετοί. Ανάλογα πάντα με το σκουριασμένο αντικείμενο και τη χρησιμότητα του υπάρχει και η κατάλληλη λύση. Για να σας γλυτώσουμε χρόνο από την έρευνα συγκεντρώσαμε τους 5 δημοφιλέστερους τρόπους αφαίρεσης σκουριάς.

Χημικό αφαιρετικό σκουριάς

Στα ειδικά καταστήματα υπάρχουν πια πολλά χημικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τη σκουριά από μεταλλικά αντικείμενα και αξεσουάρ. Οι χημικές αυτές συνθέσεις συνήθως περιέχουν oξαλικό και φωσφορικό οξύ πράγμα που καθιστά απαγορευτική την επαφή τους με το δέρμα. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο τέτοιο προϊόν βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει πρώτα όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πάντα να διαβάζετε και να τηρείτε τις οδηγίες χρήσης οι οποίες διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν. Επίσης να έχετε υπόψη ότι τα χημικά αυτά διαλύματα πρέπει να εφαρμοστούν και να παραμείνουν στις σκουριασμένες επιφάνειες αρκετές ώρες πριν αρχίσετε να ξύνετε τη σκουριά. Επίσης τα περισσότερα κοστίζουν αρκετά και προτείνονται για εφαρμογή σε μικρά σχετικά αντικείμενα.

Rust converter – μετατροπέας σκουριάς

Εάν πρόκειται να βάψετε την σκουριασμένη μεταλλική επιφάνεια αγοράστε έναν μετατροπέα σκουριάς. Τα χημικά αυτά προϊόντα κυριολεκτικά μετατρέπουν τη σκουριά σε μέταλλο!  Η σύνθεση τους, όταν έρχεται σε επαφή με τη σκουριά, αντιδρά χημικά μαζί της και εντός 24 -συνήθως- ωρών τη μετατρέπει σε ενώσεις σιδήρου. Με αυτό τον τρόπο οι σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες μπορούν στη συνέχεια να βαφτούν με τις κατάλληλες βαφές και να συντηρηθούν για ένα μεγάλο διάστημα. Ο μετατροπέας σκουριάς επίσης σταματάει την υπάρχουσα σκουριά από το να προχωρήσει βαθύτερα.

Ξύσιμο σκουριάς

Το πιο παλιό αφαιρετικό σκουριάς είναι το… ξύσιμο! Φυσικά χρειάζεται κόπο και τα κατάλληλα εργαλεία αλλά για ορισμένες περιπτώσεις σκουριάς μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατσαβίδια, συρμάτινες βούρτσες κλπ. Μετά το ξύσιμο χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε γυαλόχαρτο για να λειάνετε τα σημάδια και τις γρατσουνιές. Εάν πρέπει να ξύσετε τη σκουριά από μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες είναι προτιμότερο να να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό γωνιακό τροχό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πάντα να ξεκινάτε να τροχίζετε από το σημείο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σκουριάς και να προχωράτε στα υπόλοιπα.

Κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ είναι ένα πολύ αποτελεσματικό χημικό – αφαιρετικό σκουριάς. Προμηθευτείτε ένα κουτί με κιτρικό οξύ σε μορφή σκόνης και προσθέστε το σε ένα πλαστικό κουβά ή δοχείο με ζεστό νερό. Η ποσότητα του νερού πρέπει να σκεπάζει καλά το αντικείμενο. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα και ξεβγάλτε το με καθαρό νερό το πρωί. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

WD-40 αφαιρετικό σκουριάς

Το πολυχρηστικό σπρέι WD-40 Multi-Use Product έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην αφαίρεση της σκουριάς! Παρόλο που το WD-40 δεν προορίζεται αμιγώς για τη χρήση αυτή και θεωρείται “καθαριστικό” προϊόν, επιτυγχάνει να διαλύσει τη σκουριά και μάλιστα πιο εύκολα και γρήγορα από άλλα προϊόντα. Η αποτελεσματικότητα του οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την ικανότητα να διαπερνά σε βάθος το μέταλλο και να διαλύει τους δεσμούς της σκουριάς επαναφέροντας το μέταλλο στην αρχική του κατάσταση.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε με την πολύ εργονομική συσκευασία του μία γενναιόδωρη δόση πάνω στην σκουριασμένη επιφάνεια. Αφήστε το να δράσει για 10 με 15 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της σκουριάς. Στη συνέχεια τρίψτε με ειδική βούρτσα ή μεταλλικό συρματάκι κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η σκουριά και σκουπίστε με ένα στεγνό καθαρό πανί. Για ευαίσθητα μεταλλικά αντικείμενα που μπορούν να χαράξουν εύκολα, χρησιμοποιήστε πιο απαλές βούρτσες. Το πλεονέκτημα του WD-40 είναι ότι δεν απαιτεί έντονο τρίψιμο, είναι ασφαλές για όλες σχεδόν τις επιφάνειες και δεν αλλοιώνει το χρώμα τους.

Αν δεν έχετε το χρόνο να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα αγοράστε το σήμερα κιόλας online εδώ. Δείτε επίσης τις 2.000+ χρήσεις του προϊόντος εδώ!