Τα laminate παρκέ έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στο σαλόνι , στο υπνοδωμάτιο, στο παιδικό δωμάτιο ακόμα και στην κουζίνα ή στο διάδρομο. Τα πλαστικοποιημένα πάνελ είναι ένα δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται για να καλύψει ένα δάπεδο για πολλά χρόνια. Ωστόσο, έχουν το μειονέκτημα τους. Με ακατάλληλη χρήση, εμφανίζονται ορατές γρατσουνιές πάνω τους. Είναι δύσκολο να τις αποφύγεις κάτω από το τραπέζι, όταν περπατάμε με παπούτσια ή όταν τα παιδιά παίζουν με πλαστικά παιχνίδια.

Ωστόσο, μην απελπίζεστε. Το πάτωμά σας μπορεί να φαίνεται αισθητικά ευχάριστο, ακόμα και αν παρατηρήσετε μια ή δύο γρατσουνιές πάνω του.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές έξυπνες συμβουλές για την αφαίρεση γρατσουνιών από laminate παρκέ.

Γρήγορη λύση

Για να αφαιρέσετε τις μικρές γρατσουνιές είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήστε έναν ειδικό μαρκαδόρο. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμος και θα τον βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με έπιπλα και πάνελ ή μέσω Internet. Διατίθεται σε πολλά χρώματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο πάτωμά σας. Επιλέξτε έναν με προσαρμοζόμενη μύτη, έτσι ώστε να προσαρμόσετε το πάχος της γραμμής  ανάλογα τις γρατσουνιές. Μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε για έπιπλα και θα σας βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις όταν το δάπεδο ή τα έπιπλα δεν φαίνονται τέλεια.

Πιο απαιτητικές γρατσουνιές

Εάν οι γρατσουνιές είναι μεγαλύτερες ή εάν ενδιαφέρεστε για ένα καλύτερο και πιο διαρκή αποτέλεσμα, γεμίστε τις γρατσουνιές με ειδική κρέμα επισκευής. Η χρήση της δεν είναι δύσκολη και η βελτίωση θα είναι σαφώς ανώτερη. Οι κρέμες επισκευής παρκέ διατίθενται επίσης σε διαφορετικά χρώματα, όπως αντίστοιχα και οι μαρκαδόροι.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καθαρίσετε τη γρατσουνιά με μια σπάτουλα. Συνιστούμε προσοχή ώστε να μην γρατσουνιστεί το πάτωμα περισσότερο. Στη συνέχεια, πιέζουμε τη κρέμα επισκευής στο κενό και αφαιρούμε την περίσσεια. Δεν έχει τελειώσει ακόμα! Τώρα θα πρέπει να αναδημιουργήσετε τη δομή του σχεδίου στο πάτωμα. Χρησιμοποιήστε δύο χρώματα από την κρέμα επισκευής, παρόμοια με το laminate παρκέ. Στη συνέχεια απλά σκουπίστε το πάτωμα με ένα βαμβακερό πανί και … σχεδόν τελειώσατε. Μόνο δύο τελευταία βήματα παραμένουν, δηλαδή καθαρισμός και προστασία της επιφάνειας με ένα καθαρό βερνίκι. Θα δείτε ότι δεν υπάρχει ίχνος γρατσουνιών.

Αφαίρεση γρατσουνιών σε laminate παρκέ από πλαστικά παιχνίδια και παπούτσια

Αφαίρεση γρατσουνιών από laminate παρκέ
Το WD-40 θα σας βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Το χρησιμοποιείτε πιο συχνά στο γκαράζ και στον κήπο, αλλά δεν γνωρίζατε ότι μπορεί να σας βοηθήσει και για το πάτωμα.

Ψεκάστε την περιοχή γρατσουνιών με το WD40 και περιμένετε ένα λεπτό. Στη συνέχεια, σκουπίστε τη θέση με βαμβακερό πανί. Τα συστατικά του WD40 διαβρώνουν το πλαστικό και το λάστιχο και στην συνέχεια η αφαίρεσή του είναι πανεύκολη.

Αντικατάσταση

Δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλα τα ελαττώματα και οι γρατσουνιές με τους παραπάνω τρόπους. Φυσικά, για να αναβάλλετε την αντικατάστασή τους, μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα με ένα χαλί αν είναι δυνατόν. Ωστόσο, δεν θα αποφύγετε την ανακαίνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποφευχθεί η αντικατάσταση όλων των πλαισίων. Εάν τα περισσότερα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και μόνο λίγα από αυτά έχουν χαραχθεί, τότε μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε μερικά αντίστοιχα κομμάτια laminate. Όταν ανακαινίζετε το πάτωμα με laminate αξίζει να αγοράσετε μερικά έξτρα πάνελ για να αντικαταστήσετε τυχόν φθορές.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει άλλες 2000+ χρήσεις, δείτε τις εδώ.