Το σπρέι αλυσίδας είναι απαραίτητο για να διατηρείτε το ποδήλατο σας σε άριστη κατάσταση. Δείτε πως θα κάνετε την αλυσίδα σαν καινούργια σε 5 απλά βήματα!

Καθαρισμός αλυσίδας ποδηλάτου: Τι θα χρειαστείτε

Παλιές εφημερίδες
Καθαρά πανιά (κομμάτια από παλιά t-shirts είναι ιδανικά)
Ένα σπρέι WD-40 Multi-Use Product
Μία παλιά οδοντόβουρτσα
Ένα λιπαντικό ποδηλάτου καλής ποιότητας

1. Τοποθετήστε το σωστά

Στηρίξτε το ποδήλατο σε ένα τοίχο ή οπουδήποτε σας βολεύει ώστε να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα ενώ το καθαρίζετε. Απλώστε κάτω τις εφημερίδες. Γυρνώντας τα πεντάλ και αλλάζοντας ταχύτητες φέρτε την αλυσίδα στο μικρότερο γρανάζι πίσω και στο μεγαλύτερο δίσκο μπροστά.

2. Ψεκάστε την αλυσίδα με WD-40

Σπρέι αλυσίδας για το ποδήλατο

Ξεκινήστε να ψεκάζετε την αλυσίδα με WD-40. Αργά και σταθερά γυρνάτε τα πεντάλ προς τα πίσω ώστε να ψεκάζετε τμηματικά την αλυσίδα. Αφήνετε το προϊόν να δράσει για λίγα λεπτά και σκουπίζετε με το πανί κάθε τμήμα που ψεκάσατε. Το WD-40 θα καθαρίσει σε βάθος τα υπολείμματα γράσου και τη συσσωρευμένη βρωμιά. Το εργονομικό καλαμάκι του WD-40 θα σας βοηθήσει να ψεκάσετε με απόλυτη ακρίβεια. Θα πρέπει διαρκώς να αλλάζετε πλευρά στο πανί ενώ σκουπίζετε τη βρωμιά σταδιακά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να σταματήσει να λερώνεται το πανί.

3. Καθαρισμός αλυσίδας ποδηλάτου με οδοντόβουρτσα

Αυτή η τεχνική δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα καθαρισμού που επιτυγχάνουμε όταν αφαιρούμε την αλυσίδα και τη βυθίζουμε στο ειδικό καθαριστικό διάλυμα. Παρόλα αυτά είναι μια αξιόπιστη και εύκολη μέθοδος καθαρισμού για τα διαστήματα ανάμεσα στον γενικό καθαρισμό. Ψεκάστε την οδοντόβουρτσα με WD-40 και τρίψτε τα σημεία εκείνα της αλυσίδας που δεν μπορούσε να εισχωρήσει το πανί. Με τον ίδιο τρόπο που καθαρίσατε στο προηγούμενο βήμα, γυρίστε τα πεντάλ προς τα πίσω αργά, ψεκάζοντας συχνά την οδοντόβουρτσα και σκουπίζοντας τη κάθε τόσο. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει με την οδοντόβουρτσα όλο το μήκος της αλυσίδας.

4. Καθαρίστε και τα υπόλοιπα μέρη

Αφού τελειώσετε με την αλυσίδα αφιερώστε λίγα λεπτά για να καθαρίσετε και τα υπόλοιπα σημεία στους δίσκους και τους βραχίονες. Τα γρανάζια και οι τροχαλίες τείνουν επίσης να μαζεύουν βρωμιά και υπολείμματα γράσου. Σκουπίστε τα καλά με ένα καθαρό πανί που θα έχετε εμποτίσει με WD-40. Το δυσκολότερο είναι να καταφέρετε να καθαρίσετε ανάμεσα στα μικρά γρανάζια της αλυσίδας. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο να καθαρίσετε τα πάντα σε βάθος αλλά θα αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς.

Περάστε μία τελευταία φορά με πανί -αφού πρώτα το ψεκάσετε με WD-40- όλα τα σημεία και τον σκελετό του ποδηλάτου. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρθηκαν υπολείμματα σε άλλα σημεία κατά τη διάρκεια του τριψίματος με την οδοντόβουρτσα. Το WD-40 είναι απόλυτα ασφαλές για τον σκελετό του ποδηλάτου και δεν επηρεάζει ούτε αλλοιώνει το χρώμα.

5. Σπρέι αλυσίδας για λίπανση

Στην καθαρή πλέον αλυσίδα μπορείτε να εφαρμόσετε το λιπαντικό που έχετε επιλέξει. Η διαδικασία της λίπανσης είναι πολύ σπουδαία γιατί προστατεύει την αλυσίδα από τη σκουριά και κάνει την κίνηση των πεντάλ ομαλή.

Προσοχή: Μην κάνετε ποδήλατο αμέσως μετά τη λίπανση της αλυσίδας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξφενδονιστεί το λιπαντικό στη διαδρομή. Προτείνουμε να περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες ώστε το λιπαντικό να εισχωρήσει σε βάθος και να καθαρίσετε τυχόν προϊόν που έχει “τρέξει”.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το WD-40 Multi Use Product Smart Straw και online εδώ. Δείτε επίσης τις υπόλοιπες 2.000 χρήσεις του εδώ!