Τα ασημικά είναι αντικείμενα που διακοσμούν πολλά σπίτια. Η κλασική και διαχρονική τους παρουσία προσδίδουν μία ομορφιά στο χώρο. Επίσης πολλές φορές συναντάμε το ασήμι σε σετ σερβιρίσματος και μαχαιροπίρουνα τα οποία χρησιμοποιούμε σε πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Το ασήμι όμως όπως και ο χαλκός έχουν την ιδιαιτερότητα να χάνουν την λάμψη και το χρώμα τους με το πέρασμα του χρόνου. Οπότε αν θέλουμε να παραμείνουν τα ασημένια αντικείμενα καθαρά και όμορφα θα πρέπει να τα καθαρίσουμε συχνά πυκνά από το μαύρισμα που δημιουργείται. Το καλό είναι ότι το μαύρισμα στο ασήμι αντιμετωπίζεται εύκολα.

Γιατί όμως προκαλείται μαύρισμα στο ασήμι? Το ασήμι όπως είπαμε είναι ένα ευαίσθητο υλικό το οποίο όταν χρησιμοποιείται πολύ οξειδώνεται έχοντας ως αποτέλεσμα να μαυρίζει. Για αυτό το λόγο χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Αν λοιπόν συχνά γυαλίζουμε το ασήμι με σωστό τρόπο θα αποκτήσει την χαμένη του λάμψη. Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε κάποιες λύσεις και αντιμετωπίστε το μαύρισμα στο ασήμι χαρίζοντάς του την τέλεια όψη.

Ξύδι και Σόδα

Αρχικά θα ξεκινήσουμε με σπιτικές λύσεις και φυσικά υλικά που όλοι διαθέτουμε στην κουζίνα μας. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το ξύδι και η μαγειρική σόδα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών μπορεί να καθαρίσει το μαύρισμα στο ασήμι πανεύκολα! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε ένα μπολ και να προσθέσετε μισή κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα. Αμέσως λόγω της αντίδρασης δημιουργούνται αφροί. Μόλις εξασθενήσουν ρίχνετε μέσα στο μπολ τα ασημικά σας και τα αφήνετε για 2-3 ώρες. Όταν περάσει η ώρα τα ξεπλένετε καλά με νερό, αφήνετε να στεγνώσουν λίγο και τα σκουπίζετε.

Γάλα και Λεμόνι

Δύο άλλα σπιτικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε το μαύρισμα στο ασήμι, είναι το γάλα και το λεμόνι. Σαν συνδυασμός ακούγεται περίεργος αλλά κάνει θαύματα! Σε ένα μπολ λοιπόν ρίχνετε μισή κούπα νερό, μισή κούπα γάλα και μία κουταλιά της σούπας χυμό από λεμόνι. Μετέπειτα βάζετε μέσα τα ασημικά σας και τα αφήνετε όλο το βράδυ για να δράσει. Την επόμενη μέρα να πλένετε με νερό και με ένα μαλακό πανάκι τα σκουπίζετε καλά. Μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία αν δεν είχατε με την πρώτη τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κορν Φλαουρ

Στο σημείο αυτό θα πάμε σε ένα πιο πρωτότυπο υλικό. Το κορν φλάουρ δεν είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε συχνά ως καθαριστικό σε αντίθεση με τα παραπάνω. Παρόλα αυτά θα εντυπωσιαστείτε με τον τρόπο που εξαφανίζει το μαύρισμα στο ασήμι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φτιάξετε μία πάστα από ίση ποσότητα κορν φλάουρ και νερού. Η πάστα θέλουμε να έχει σταθερή υφή και να μην είναι πολύ ρευστή. Μόλις είναι έτοιμη, με ένα μαλακό σφουγγαράκι και την πάστα τρίβουμε όλη την επιφάνεια των ασημικών και την αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να ξεραθεί. Στην συνέχεια με ένα μαλακό νωπό πανάκι αφαιρούμε τα υπολείμματα της πάστας και το ασήμι αποκτά την αρχική του λάμψη χωρίς ίχνος από μαύρισμα.

WD40 Multi Use

Υπάρχουν επίσης και προϊόντα στην αγορά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ως γυαλιστικά για ασημικά. Ένα από αυτά είναι το WD40 Multi-Use. Εκτός το ότι είναι εύκολο στη χρήση του, είναι επίσης και γρήγορο και αποτελεσματικό. Αντιμετωπίστε λοιπόν το μαύρισμα στο ασήμι εύκολα και γρήγορα. Το WD40 έχει άλλες +2000 χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ!

Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ εύκολη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του ασημένιου αντικειμένου με WD40 και να το αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε με κυκλικές κινήσεις. Χάρη στην προηγμένη σύνθεσή του καθαρίζει και γυαλίζει το ασήμι αποκαθιστώντας την αρχική του λάμψη και εξαφανίζοντας το μαύρισμα. Αν το ασημικό που καθαρίσατε το χρησιμοποιείτε για φαγητό θα πρέπει στο τέλος της διαδικασίας να το πλύνετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό καθώς δεν είναι καλό τα χημικά να έρχονται σε επαφή με την τροφή που καταναλώνουμε.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!

Αν θέλετε να μάθετε πως να γυαλίσετε τα χρυσά σας κοσμήματα πατήστε εδώ!