Πόσες φορές έχετε πάει να κλείσετε την πόρτα ή κάποιο ντουλάπι και βλέπετε ότι κάτι δεν πάει καλά; Η πρώτη σκέψη που κάνετε όταν έχει κρεμάσει η πόρτα είναι ότι θα παιδευτείτε πολύ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαίνονται. Πριν να δούμε λοιπόν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο καθημερινό πρόβλημα, πρέπει να δούμε τις πιθανές αιτίες. Η πηγή του κακού θα μας οδηγήσει και στην εύρεση της λύσης.

 

Γιατί έχει κρεμάσει η πόρτα;

Βλέποντας τις πιο κάτω αιτίες που μπορεί να έχει κρεμάσει μία πόρτα ή παράθυρο, είναι πιθανό να αναγνωρίσετε την δική σας περίπτωση. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει κρεμάσει η πόρτα σας είναι αρκετοί. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον κάθε ένα ξεχωριστά και προτείνουμε εύκολες λύσεις, ώστε να μη σας απασχολήσει η πόρτα ποτέ ξανά.

Υγρασία στο κούφωμα

Πολλές φορές η αιτία της υγρασίας είναι κάτι που δεν μας έρχεται εύκολα στο μυαλό, καθώς υπάρχει κυρίως τους χειμερινούς μήνες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξαφανίζεται. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της διαστολής του ξύλου από την υγρασία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πόρτα να ¨βρίσκει¨ στο επάνω ή στο κάτω μέρος της.

Η λύση που προτείνεται είναι πολύ απλή, αν και δεν συστήνεται εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο. Αυτό που έχει να κάνει κάποιος είναι με τη βοήθεια ενός γυαλόχαρτου να λειάνει το πάνω η το κάτω σημείο της πόρτας.

Στη συνέχεια πρέπει να δείτε το πρόβλημα της υγρασίας καθώς μέσα στα χρόνια μπορεί να επηρεάσει και την κάσα της πόρτας με αποτέλεσμα η αλλαγή της να είναι μονόδρομος.

Συσσώρευση μπογιάς

Πολύ συχνά παρατηρείται τις παλιότερες πόρτες να τις βάφουν για να αποκτήσουν φρεσκάδα και μία νέα νότα στο σπίτι. Όταν φτάνει όμως η ώρα να έχει κρεμάσει η πόρτα καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Βάφοντας την πόρτα πολλές φορές, τα στρώματα μπογιάς ¨βρίσκουν¨ στο πάτωμα. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα χρειάζεται καλή προετοιμασία της πόρτας πριν το βάψιμο, με αφαίρεση της προϋπάρχουσας μπογιάς.

Εάν ψάχνετε όμως λύση στο ήδη υπάρχον πρόβλημα, αυτή είναι και πάλι το γυαλόχαρτο. Στα σημεία που η πόρτα ακουμπάει με το πάτωμα ή την κάσα χρειάζεται καλό τρίψιμο για να λειανθεί και να αφαιρεθεί η μπογιά. Στα σημεία που επιμένουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό διαβρωτικό για να μαλακώσει η μπογιά και να γίνει ευκολότερα η αφαίρεση της.

Πρόβλημα στους μεντεσέδες

Ίσως εδώ να βρίσκεται η πιο κοινή αιτία που έχει κρεμάσει η πόρτα. Οι αιτίες βλάβης του μεντεσέ είναι να έχει διασταλεί η εσοχή της βίδας και να μην τον συγκρατεί καλά ή να έχει φθαρεί το ξύλο γύρω από τον μεντεσέ. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε τη λύση.

Στην πρώτη περίπτωση, που έχει διασταλεί η εσοχή της βίδας χρειάζεται απλά η αντικατάστασή τους. Αρχικά αφαιρούμε τις βίδες προσεκτικά για να μην χαλάσουμε το ξύλο. Εάν οι βίδες δεν αφαιρούνται εύκολα ή έχουν σκουριάσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WD-40 Multi-Use Product. Απλά ψεκάζετε τη βίδα που σας δυσκολεύει, περιμένετε για λίγα λεπτά και την αφαιρείτε πλέον με ευκολία. Μόλις αφαιρέσετε τις βίδες χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε νέες βίδες μεγαλύτερης διαμέτρου ή μήκους, αλλά με το ίδιο κεφάλι, ώστε να εφαρμόσουν καλά στο μεντεσέ.

Η δεύτερη περίπτωση που έχει φθαρεί το ξύλο απαιτεί λίγη περισσότερη υπομονή, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Αρχικά με ένα γυαλόχαρτο ξύστε τα σημεία του ξύλου γύρω από το μεντεσέ. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας εποξειδικό υλικό καλύπτουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τους μεντεσέδες και λειάνουμε κατά την επιφάνεια αφού στεγνώσει το υλικό καλά. Πλέον η πόρτα είναι έτοιμη για να κάνετε τρύπες στα ίδια σημεία που υπήρχαν και να την επανατοποθετήσετε.

Τίποτα από τα παραπάνω!

Μπορεί ο λόγος που πιστεύετε ότι έχει κρεμάσει η πόρτα να μην είναι κανένας από αυτούς που αναφέρθηκαν. Πριν λοιπόν ελέγξουμε όλα τα άλλα, κοιτάμε να δούμε εάν η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στο πάτωμα. Η υγρασία σε ένα σπίτι ή κάποια πιθανή διαρροή μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στο πάτωμα. Εάν το πρόβλημα είναι ακόμα στην αρχή μπορεί να μην γίνει αντιληπτό, πιστεύοντας ότι φταίει η πόρτα. Οπότε με τη βοήθεια ενός αλφαδιού μπορεί κανείς να δει εάν το πρόβλημα προέρχεται από το πάτωμα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με κάποιον υδραυλικό, πριν το πρόβλημα χειροτερέψει.

Extra Tip:

Κάθε 6 μήνες απλά ψεκάστε μικρή ποσότητα του WD-40 Multi-Use Product για να συντηρήσετε τους μεντεσέδες αλλά και όποια άλλη μεταλλική επιφάνεια θέλετε να διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση.

Αν θέλετε να αγοράσετε το προϊόν πατήστε εδώ!